Софийският апелативен съд гледа делото за екстрадицията на бившия румънски

...
Софийският апелативен съд гледа делото за екстрадицията на бившия румънски
Коментари Харесай

Елена Удря: България сега е най-сигурното място за мен

Софийският апелативен съд гледа делото за екстрадицията на някогашния румънски министър на туризма Елена Удря на база искане от северната ни съседка и издадена Европейска заповед за арест след произнесена против нея неоправдателна присъда, съобщи БГНЕС.

„ В момента тази страна е най-сигурното място за мен”, сподели Елена Удря пред съда и изиска да не бъде екстрадирана от България в Румъния. Тя съобщи, че от два месеца не може да види детето си, което към този момент е на 3 години.

От отбраната обясниха, че Удря не се усеща добре от два месеца, както и че няма възможност дамата да се укрие, защото още през цялото време фамилията ѝ е наело жилище в Благоевград.

В правосъдна зала стана ясно, че Румъния е изпратила документите, които българският съд изиска. Сега те би трябвало да бъдат преведени. Защитата изиска смяна на ограниченията за неотклонение и вместо „ задържане под стража” обвинената да бъде под домакински арест.

Очаква се да се разбере дали съдът ще утвърди настояването на отбраната.

Елена Удря е наказана в Румъния на 6 години затвор за корупция. Според румънското държавно обвиняване през 2011 година е подписан контракт за услуги сред Министерството на туризма, ръководено от 48-годишната жена, и компания на тогавашния ръководител на Румънската федерация по бокс Рудел Обрежа за рекламиране на страната по време на публични прояви с присъединяване на боксьора Лучиан Буте.

Според прокурорските изказвания тя се е възползвала от известността на Буте, който по това време е международен първенец на Международната боксова федерация, с цел да натрупа избирателен капитал, употребявайки 2 милиона евро държавни средства.

Часове след издаването на присъдата на Елена Удря, тя бе оповестена за интернационално търсене от управляващите на Румъния. Впоследствие стана ясно, че тя е напуснала страната с автомобила си през Гюргево преди правосъдното решение да стане притежание на граничните управляващи.

След като Удря минава цялата територия на България и стига на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата на българско-гръцката граница, тя е арестувана от българската Гранична полиция. Елена Удря е имала желанието да влезе на територията на Гърция и да потърси политическо леговище, защото твърди, че е жертва на принуда в Румъния.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР