Софийският административен съд отхвърли жалбата на Върховна административна прокуратура срещу

...
Софийският административен съд отхвърли жалбата на Върховна административна прокуратура срещу
Коментари Харесай

Съдът отхвърли жалба на прокуратурата срещу поскъпването на газа

Софийският административен съд отхвърли жалбата на Върховна административна прокуратура против увеличение цената на природния газ.

Това излиза наяве от решение № 311 от 12 януари тази година.

Припомняме, че през април 2017 година Върховна административна прокуратура разгласи, че ще стачкува пред Административния съд решението на КЕВР от 31 март 2017 година с което цената на природния газ се покачва с 29,6%.

Според обвиняването регулаторът не е спазил процедурата, която самичък е определил при установяване на цената на природния газ и по тази причина прокуратурата стачкува нарастването. Именно този скок в цената на синьото гориво повлече след себе си и парно и топла вода, които нарастнаха с сред 18 и 38% в страната. Въпреки това даже съдът да дефинира като противозаконна по-високата цена на природния газ тя няма да бъде анулирана със задна дата и ще продължи да работи. Прокуратурата оспорва още и решенията за повишаване на парно и топла вода.

Според съда обаче решението на КЕВР съдържа подробни претекстове, като са посочени фактическите и правни учредения за издаването му.

" Неоснователен е доводът в митинга за неспазване на правилата на ценообразуване по ЗЕ, съответно на правилото на бистрота. В административната кореспонденция се съдържат всички данни и документи, нужни и послужили за издаването административния акт и за одобряването на съответния размер на цени. Ясно разказан и установим е механизмът, по който са избрани посочените в решението ценообразуващи детайли и цените ", написа още в решението на Административния съд.

То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14 –дневен период от приемането му.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР