Софийските тротоари да бъдат напълно освободени от паркиралите автомобили -

...
Софийските тротоари да бъдат напълно освободени от паркиралите автомобили -
Коментари Харесай

Започва кампания за освобождаване на тротоарите в София от паркирали коли

Софийските тротоари да бъдат изцяло освободени от паркиралите коли - с този апел от организацията " Спаси София " стартират акция институциите да прекратят служебните си абонаменти за паркиране, а общината първа да даде образец, като отстрани паркоместата пред постройка ѝ на улица " Московска ".

Кампанията ще включва " серия от образци, акции и оферти ", с които ще приканват Столичната община да направи смяната. Общинските съветници също би трябвало да дадат образец и да употребяват градския превоз, вместо да се движат с коли до улица " Московска ", в региона на която общината им е предоставила десетки паркоместа.

" Тротоарите би трябвало да подсигуряват безвредното, удобно и комфортно напредване на всички в градската среда. За да обезпечават това, те би трябвало да бъдат проходими, задоволително необятни и без трудности, да обезпечават бързи и праволинейни връзки и да имат равна и качествена настилка ", се споделя в известие на организацията.

Софийските тротоари обаче " не дават отговор на нито един от изброените параметри ", като са измежду най-лошите в Европейския съюз, показват още от " Спаси София ". Една от аргументите за това са точно колите, които унищожават настилките.

Сред причините на " Спаси София " за акцията е и фактът, че огромна част от паркоместата са перпендикулярно, а не паралелно на пътните платна, което е нарушаване на Закона за придвижване по пътищата. Освен това в множеството случаи не се съблюдава и законовият най-малко от 1.5 м за прекосяване на пешеходци сред колите и постройките.

" Отказвайки се от служебните си абонаменти, институциите ще покажат почитание към най-уязвимите в придвижването, ще стимулират хората да изберат по-екологични и устойчиви форми на градска подвижност и ще дадат своя принос за това София да наподобява по-малко като ориенталска паланка ", пишат още от " Спаси София ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР