Софийски районен съд даде ход на делото по жалбата на

...
Софийски районен съд даде ход на делото по жалбата на
Коментари Харесай

Стартира делото за теча на данни от НАП, експертиза ще проверява как е станало

Софийски областен съд даде ход на делото по жалбата на Национална агенция за приходите, с която приходната администрация оспорва наложената ѝ санкция поради теча на персонални данни. Комисията по отбрана на персоналните данни (КЗЛД) наложи на Национална агенция за приходите санкция в размер на 5,1 млн. лв., мотив за която стана приключването на персонални данни и осигурителна информация на милиони българи през лятото на 2019 година.
Според събраните доказателства наранени са над 6 млн. души. Делото започва с назначение от съда на компютърна експертиза, която би трябвало да бъде подготвена до 11 май, за когато е планувано идващото съвещание, оповестява Дарик. Дотогава експерт, експерт в региона на компютърните науки, би трябвало да ревизира по какъв метод, от техническа позиция, е сбъднат нерегламентираният достъп до базата данни. Експертът ще бъде избран от ректора на Техническия университет – София и ще би трябвало да каже още по кое време тъкмо е изработен пробивът, както и какви ограничения е могла да предприеме Национална агенция за приходите, с цел да го предотврати. От приходната администрация потвърдиха, че въпросът за точния миг на нерегламентирания достъп в действителност стои без отговор, тъй като те са разбрали за него от медиите на 15 юли 2019 година

Въпреки това обаче от Национална агенция за приходите са безапелационни, че нямат виновност за случилото се. „ Основните ни съображения са, че Национална агенция за приходите е администрацията, която самоуверено мога да кажа, че има средствата, потенциала и ресурсите, с цел да обезпечи отбраната на персоналните данни на всички жители, както на България, по този начин и на задграничните ни клиенти. Спрямо нас е осъществено незаконно действие, за което все още не престават процесуално-следствените дейности.

Извършват се инспекции от ГДБОП, ДАНС, не престават и дейностите на Специализираната прокуратура “, съобщи след днешното съвещание Десислава Лукова, основен юрист на Национална агенция за приходите. Тя напомни, че по случая е осъществена инспекция от Глобалния конгрес, както и от анкетна комисия към Народното събрание. „ Към сегашния миг заключението е, условно казано, че чиновници на Национална агенция за приходите, както и самата организация като админ на персонални данни, нямат виновност. Спрямо нас е осъществено закононарушение “, счита Десислава Лукова.

Юристът на КЗЛД, пристигнал да пази тезата на комисията в правосъдната зала, отхвърли коментар с аргумента, че не е акредитиран за това. Жалбата на Национална агенция за приходите против акта на Комисията бе импортирана още през септември, само че се преглежда едвам в този момент откакто трима съдии от районния съд си направиха отказ с аргумента, че са наранени от теча на данни. Според адвокати пък санкцията е алегорична, тъй като в такива случаи законът планува опция тя да бъде до 20 млн. лв..

За кибер офанзивата към този момент са повдигнати и 3 обвинявания – на притежателя на „ Тад груп “ Иван Тодоров, на служителя във компанията Кристиян Бойко и на комерсиалния шеф Георги Янков. Тодор бе арестуван в ареста още през лятото, само че останалите двама са на независимост под парична гаранция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР