Софийски апелативен съд е потвърдил вчера осъдителна присъда на Ю.

...
Софийски апелативен съд е потвърдил вчера осъдителна присъда на Ю.
Коментари Харесай

Осъдиха бивша шефка на Земеделието в Берковица, харизала земи за 4 640 000 лева на НПО

Софийски апелативен съд е удостоверил през вчерашния ден неоправдателна присъда на Ю. Пиперкова, някогашен шеф на общинска работа „ Земеделие и гори “ – Берковица, за осъществена занемареност.
Досъдебното произвеждане против подсъдимата е било формирано през 2013 година от Специализирано звено „ Антикорупция “ при Софийска градска прокуратура за осъщественото от нея длъжностно закононарушение. Три години по-късно тя е била наказана от Окръжен съд – Монтана за осъществена от нея непредпазлива занемареност. На собствен ред присъдата е била протестирана от Окръжна прокуратура – Монтана в частта, касаеща формата на виновността, с искане подсъдимата да бъде приета за отговорна за съзнателно осъществено от нея незаконно действие.
През 2003 година Ю. Пиперкова била назначена на служба „ шеф “ в Общинска работа „ Земеделие и гори “ –Берковица. В интервала 12.06.2004 година – 28.07.2004 година тя не положила задоволително грижи за предоставената й работа и от това безучастие последвали обилни вреди за Министерството на земеделието и горите – Държавно лесничейство Берковица и община Берковица.
Въпреки, че била длъжна, подсъдимата не осъществила представителството на Общинската работа пред съда по формирано гражданско дело, касаещо възобновяване на земи на учреденото през 2001 година Българско учебно настоятелство – Берковица. Въпросната организация претендирала да й бъде прието право на благосъстоятелност на аграрни парцели, принадлежали по нотариален акт от 1924 година на настоятелство, развивало своята просветна активност при започване на 20-ти век и след това закрито.
Регистрираното през 2001 година съдружие не било приемник на съществувалото до 1951 година „ Българско учебно настоятелство “ – Берковица. В новосъздадената организация Пиперкова била член на Управителния съвет.
В качеството си на шеф в Общинска работа „ Земеделие и гори “ – Берковица подсъдимата освен не потърсила квалифицирана юридическа помощ и не уведомила Областната дирекция „ Земеделие и гори “ за случая, макар че декларираните за възобновяване земи били обилни, само че и не обжалвала пред способния съд постановеното неподходящо за държавния орган правосъдно решение.
В резултат на това стопанисваните от общината и Министерството аграрни земи – гори и пасища в местностите „ Здравченица “, „ Локвите “, „ Кориите “, „ Щърковица “, „ Метериза “ и „ Бали ефенди “, чиято обща пазарна оценка възлиза на 4 640 000 лв., били възобновени на новоучреденото през 2001 година Българско учебно настоятелство – Берковица. Именно незаконното безучастие на подсъдимата е довело до облагодетелстване на сдружението, в което тя е била член на Управителния съвет.
С присъдата на Софийския апелативен съд Ю. Пиперкова е била приета за отговорна за съзнателно осъществена от нея занемареност – по член 219, алинея 4, вр. алинея 3, вр. алинея 1 от Наказателния кодекс, за което й е било наложено наказване от шест месеца „ отнемане от независимост “ с тригодишен изпитателен период.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР