Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата делото срещу Лазар

...
Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата делото срещу Лазар
Коментари Харесай

СГС върна на прокуратурата делото срещу Лазар Лазаров

Софийски градски съд (СГС) върна на прокуратурата делото против Лазар Лазаров, някогашен ръководител на управителния съвет (УС) на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) за умишлена занемареност, съобщи БГНЕС.
Днес се организира разпоредително съвещание в Софийски градски съд, а измежду въпросите, които се осъждат на него, е и този позволено ли е на досъдебното произвеждане отстранимо значително нарушаване на процесуални правила, довело до ограничение на процесуалните права на обвинения. Съдът уточни процесуални нарушавания и върна на Софийска градска прокуратура делото на Софийска градска прокуратура (СГС).
През април Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания углавен съд /СпНС/ обвинителен акт против Лазар Лазаров – някогашен ръководител на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за умишлена занемареност в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай. Лазар Лазаров е упрекнат за това, че в интервала от 07.08.2014 година до 30.06.2015 година в качеството си на ръководител на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “, съзнателно не положил задоволително грижи за ръководенето и ръководството на повереното му имущество във връзка със строително-монтажни работи по лот 1, Автомагистрала „ Марица “ и от това са последвали обилни вреди на АПИ в общ размер на 41 630 050, 80 лв..
Въпреки отговорностите си, като ръководител на АПИ той не провел по най-хубавия метод активността на подчинените си, изразяващо се в това, че преди да открие със свое решение процедура за възлагане на социална поръчка за спомагателни СМР на лот 1 на Автомагистрала „ Марица “ той: не упълномощил на екипа за ръководство на план Лот 1, Автомагистрала „ Марица “, да извърши инспекция дали плануваните строително-монтажни работи не са били включени в предмета на първичния контракта за строителството на лот 1 на Автомагистрала Марица; - не изискал от дирекцията, виновна за подготовката на поръчката, да обоснове нуждата от другите типове СМР, предмет на публичната поръчка; - не изискал от дирекцията, виновна за подготовката на поръчката, да показа планове по какъв начин е образувана прогнозната стойност на публичната поръчка от 42 987 400 лв. без ДДС; Въпреки тези основни пропуски, той сключил контракт сред АПИ и фирма- реализатор за спомагателни СМР на лот 1 на Автомагистрала Марица на стойност 51 343 630, 80 лв. с Данък добавена стойност и наредил изплащането на сумата напълно.
Ако бъде приет за отговорен, Лазаров може да получи наказване в размер отнемане от независимост от три до дванадесет години, като съдът може да постанови и отнемане от право да се заема избрана социална или държавна служба и да се упражнява избрана специалност или активност.
Спрямо Лазаров е взета мярка за неотклонение „ Подписка “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР