Софийски градски съд отхвърли иска на прокуратурата за заличаване на

...
Софийски градски съд отхвърли иска на прокуратурата за заличаване на
Коментари Харесай

Съдът отказа да заличи БНС – организаторите на Луковмарш

Софийски градски съд отхвърли желае на прокуратурата за изтриване на сдружението Български народен съюз ”Еделвайс ”, който всяка година провежда шествието в памет на ген. Христо Луков.
Съдът не одобри доводите на прокуратурата, че сдружението насажда етническа и религиозна ненавист, защото ги намира за недоказани. Конституцията не разрешава да бъдат заличавани организации, които не правят противозаконна активност и при чиито обществени прояви не е устатовено нарушаване на публичния ред, показва съдът.

По време на делото арбитър Венета Цветкова разпореди и експертна историческа информация за личността на ген. Христо Луков, и също за летеца Димигър Списаревски и един от водачите на Вътрешна македонска революционна организация Тодор Алеександров. Справката беше направена от шефа на Държавна организация " Архиви " доцент Михаил Груев. Съдът одобри справката на съвещанието на 1 февруари, само че от решението се вижда, че не с всичко от изложеното от специалиста се е съгласил съдът.

" Както личността на Л. (ген. Луков - бел. ред.), по този начин и същността на СБНЛ (Съюза на българските национални легиони - бел. ред.) не са еднопосочни и са многопластови в исторически аспект, като търпят развиване с годините, заради което автоматизираното привързване на идеологията на сдружението само с историческите разбори за осъществявана от СБНЛ антисемитска активност и при имитиране на нацисткия модел във връзка с организацията и униформите, е голословно. От една страна, поради заслугите на Л. като боен специалист и приносът му за подсилване на българската войска в интервала сред двете войни, както и неналичието на каквито и да е доказателства за антисемитска активност на същия или нацистка агитация, генералът, както сочат и очевидците, е митологизиран точно поради военните си заслуги за опазване териториалната целокупност на страната с обезпечаване отбрана посредством подсилване на българската войска. От друга страна, СБНЛ също се свързват и като носители на родолюбиви хрумвания за единство на нацията и държавната територия. Следователно, не може автоматизирано да се одобри, че проведените шествия и празнувания са проводник на неразрешени идеологии и разпалват към етническа, расова или верска ненавист " - се споделя в решението на съда.

Ако съдът беше почел желае на прокуратурата, това щеше да е първата правосъдна възбрана на неправителствена, гражданска организация след 10 ноември 1989 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР