Софийската синагога се намира в центъра на София, на улица

...
Софийската синагога се намира в центъра на София, на улица
Коментари Харесай

Официално е открита Софийската синагога

Софийската синагога се намира в центъра на София, на улица „ Екзарх Йосиф “ №16, директно до Халите, покрай „ Пиротска “ улица и близо до Женския пазар.
Построена е през 1909 година по план на известния австрийски проектант Фридрих Грюнангер, който взима за модел синагогата във Виена, разрушена по-късно от нацистите. На същото място се е издигала остарялата синагога на София, наречена „ Ахава и Хасед “.
Официално е открита на 9 септември 1909 година Тя е най-голямата на Балканския полуостров и 3-та в Европа (след синагогите в Будапеща и Амстердам), както и най-голямата сефарадска синагога на континента. Може да побере над 1000 души в централното помещение (предназначено за мъжете) и по вътрешните балкони (където се молят жените). Истинско произведение на изкуството е най-големият в страната полилей (с тегло 2 тона), който украсява храма. В двора има микве – дребна баня за ритуални юдейски умивания.
От 8 май 1992 година синагогата приютява Еврейския исторически музей. Има експозиции за еврейската общественост в страната, Холокоста и спасяването на евреите в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР