Софийската районна прокуратура ще преценява има ли престъпление по служба

...
Софийската районна прокуратура ще преценява има ли престъпление по служба
Коментари Харесай

Прокуратурата: БНР не е спазило задължението си за постоянно радиоразпръскване

Софийската районна прокуратура ще преценя има ли закононарушение по работа при прекъсването на сигнала на стратегия "Хоризонт " на Българското национално радио. Това излиза наяве от инспекцията, която основният прокурор разпореди след прекъсването на излъчването на програмата предишния петък.

Прокуратурата е открила, че техническата профилактика на БНР е регламентирана в взаимна Заповед на БНР и "НУРТС България " ЕАД, пропагандатор на сигнала на радиото. БНР разполага с аварийни студия за всяка от стратегиите си. Когато се постанова профилактика, излъчването краткотрайно се мести в друго свободно студио или ефирът се "запълва " с музика или друго наличие.

По отношение на техническата профилактика на излъчвателните уреди на разпространителя на сигнала на БНР - "НУРТС България " ЕАД, е открито, че сдружението, съгласно контракта си с БНР, е задължено да прави постоянно профилактика на системата, която е планувана. Това става най-малко два пъти годишно и се съгласува авансово през миналата година с БНР.

Извън заложения график за осъществяване на профилактика, на 11 септември шефът на дирекция "Техника " към БНР - Пламен Костов е изготвил документално съобщение до генералния шеф на БНР за "създаден огромен механически проблем ", който постанова "профилактиране на студийния комплекс на Програма "Хоризонт " за времето от 6.00 до 11.00 часа два дни по-късно. Никъде в това съобщение Костов не е показал, че ще се прави прекъсване на излъчването на програмата. Генералният шеф на БНР Светослав Костов е сложил резолюция "ДА " на документа.

На идващия ден Костов е изпратил публично известие до НУРТС, с което декларира преустановяване на излъчването на стратегия "Хоризонт " на 13 септември.

Проверката по случая е открила и докладна бележка от Пламен Костов до генералния шеф, в която го е уведомил за зародил проблем с оптичната връзка сред БНР и предавателите, наложил прекъсването на Програма "Хоризонт " от 6.00 ч. до отстраняването на казуса.

Проверката на ДАНС обаче открива, че не е осъществявана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма "Хоризонт ", не е съществувал какъвто и да е механически проблем, налагащ профилактиране на студийния комплекс на Програма "Хоризонт, не са съществували и проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна. Освен това не е съществувал механически или различен проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.
Същевременно от БНР не е била прекъсвана работата на стратегия "Хоризонт ", която се е излъчвала он-лайн и е можела да се слуша в интернет на уеб страницата на БНР.

От друга страна от "НУРТС България " ЕАД не е била преустановявана работата на предавателите на БНР като се изключи три предавателя, подлежащи на годишна планова профилактика, ситуирани в разнообразни краища на страната.

КРС е открила, че профилактиката на студийния комплекс не е измежду събитията, даващи право на БНР да приключва излъчването на стратегии от предавателните станции, защото студийният комплекс не е част от електронната съобщителна мрежа на предприятието. За това и от КРС уведомяват прокуратурата, че ще бъде формирано административно наказателно произвеждане по Закона за електронните известия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР