Софийската опера отново предлага среща с една от най-разтърсващите творби

...
Софийската опера отново предлага среща с една от най-разтърсващите творби
Коментари Харесай

Електра на Рихард Щраус - отново на сцена в Софийската опера

Софийската опера още веднъж предлага среща с една от най-разтърсващите произведения на Рихард Щраус - на 12 ноември от 19 ч. В основните функции ще забележим Диана Гуглина като Електра, Гергана Русекова - Клитемнестра, Цветана Бандаловска - Хризотемис, Веселин Михайлов - Орест, и Даниел Острецов - Егист. Диригент e Евън-Алексис Крист, режисьор - Пламен Карталов.

Операта " Електра " е извънредно новаторско произведение в едно деяние, наситено с динамичност, обрати и високи музикални фрагменти, чийто сюжет включва ликвидиране, машинация и възмездие. Представени са три архетипа - изборът да се саморазрушиш, изборът на любовта и самотата и изборът да вярваш, само че единствено в материалното. " Електра " е най-модерното произведение на Щраус и единствената опера, в която той уголемява границите на тоналността до неспособност. Като музикална линия, оркестровка и хармония спектакълът мощно контрастира с най-ранните опери на Щраус и с по-късния му креативен интервал.

Базирана върху едноименната антична покруса на Софокъл, операта е проницателен музикален и психически портрет, който влияе със своята модерност и изключителна емоционалност, показват от трупата.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР