Софийската опера и балет ще представи за първи път на

...
Софийската опера и балет ще представи за първи път на
Коментари Харесай

Мюзикълът "Клетниците" - как човекът може да се пребори със злото в себе си

Софийската опера и балет ще показа за първи път на българска сцена световноизвестния мюзикъл " Клетниците " по романа на Виктор Юго. Премиерата му е през днешния ден от 19.00 ч. в залата на оперния спектакъл.

Музикалният спекталъл се играе повече от 30 години, а публиката му за този интервал надминава 120 млн. души в 52 страни по света. Автор на музиката е френският композитор Клод-Мишел Шьонберг, а текстът на Ален Бублил и Жан-Марк Нател.

" Имах желание и пробвах това да се случи още през 1987 година Тогава създателят на лиценза и основен продуцент Камерън Макинтош ми даде правата за лична режисьорска версия незабавно след двете международни министър председатели. Имахме правата да сме трети в света, само че нямахме парите ", описа за " Дневник " шефът на Софийската опера и режисьор на спектакъла Пламен Карталов.

Основният роман в романа на Юго се гради към облика на някогашния изгнаник Жан Валжан - наказан незаслужено, съумял да избяга, само че преследван безкомпромисно от контрольор Жавер. Докато се пробва да се скрие, Жан Валжан съумява да победи злото в себе си и взема решение да заживее различен живот, в който да прави положително. Така той трансформира нещастния живот на Козет и избавя от гибел нейния обичан, а също по този начин и самия Жавер. Действието в романа се простира и до Юнското въстание в Париж през 1832 година и барикадите във френската столица.


Част от актьорите и артистите, които вземат участие в българската акомодация са Владимир Михайлов, Весела Делчева, Богомил Спиров, Атанас Сребрев, Вениамин Димитров. Също както в мюзикъла " Мама миа ", който Софийската опера показа през 2018 година, спектакълът ще се играе от два състава от реализатори.

" Вярвам, че постановката дава късмет на феновете от всички възрасти персонално да вземат участие в действието и да се разпознават с страстите си, сходни с тези на героите и събитията от сцената ", добави Карталов

За първи път " Клетниците " е показан в Париж през 1980 година с истинския текст на френски език. Негов режисьор е Робърт Хосейн. Пет години по-късно Макинтош го приспособява на британски. Така мюзикълът прави дебюта си в спектакъл " Уест Енд " в Лондон. През 1987 година е показан и в Ню Йорк, където реализира огромни триумфи. Въпреки първичната отрицателна рецензията, която мюзикълът понася, през днешния ден " Клетниците " се възприема за класика в своя род.

Следващите дати, в които мюзикълът може да бъде гледан, са 7, 8, 10, 11, 12 и 13 декември, както и 9, 10, 11, 12 януари 2020 година Билетите са в продажба на касата на Софийска опера и балет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР