Софийската опера и балет продължава своята онлайн програма на официалния

...
Софийската опера и балет продължава своята онлайн програма на официалния
Коментари Харесай

Софийската опера с хитове онлайн

Софийската опера и балет продължава своята онлайн стратегия на формалния си фейсбук профил, показвайки определени заглавия на своята лишена от опция да я гледа онлайн аудитория. Новите заглавия в Sofia Opera Pearls Streams са „ Дон Кихот “ и „ Джоконда “.

На 21 март от 17 часа ще бъде излъчена операта „ Дон Кихот “ от Жул Масне. Идеята за слагането на творбата у нас е на Николай Гяуров, който предлага на Пламен Карталов да режисара с негово присъединяване тази рядко изпълнявана творба.  По неопреодолими аргументи Гяуров не съумява да се превъплъти в Рицаря на печалния облик, само че Карталов не се отхвърля от плана, който по-късно ще посвети на своя другар във връзка 80-годишнината от рождението му. С ролята на Дон Кихот се заема    Орлин Анастасов, млад български бас с голяма интернационална кариера.  Венцеслав Анастасов е Санчо Панса, а Цвета Сарамбелиева – Дулсинея. Диригент е Франческо Роза.

Международната рецензия дава най-висока оценка на постановката на Софийската опера, а камерзенгер Анна Томова-Синтова  показва с най-щедри думи възторга си за спектакъла и не икономисва суперлативи за сътрудниците си и модерната постановка.  „ Дон Кихот “ на сцената на Софийската опера е  необикновена и забавна трактовка на героите, извадени от страниците на романа от епохата, пренесени и оставени в конфликта им в съвременността ни, без да се не помни безконечната тематика за любовта и идеала.

На 22 март от 16 часа ще бъде показана операта „ Джоконда “ от Амилкаре Понкиели с блестящите превъплъщения на Гена Димитрова,  Никола Гюзелев, Румен Дойков, Стефка Минева, Живко Пранчев, Елена Чавдарова-Иса- Оркестър, хор и балет на Софийската опера.  Диригент – Георги Нотев.  

На премиерата на " Джоконда " в Токио през декември на 2000 година участват японският император Акихито със брачната половинка си. В антракта на представлението императорската двойка се среща с Пламен Карталов и брачната половинка му и беседва за извънредно сполучливия гастрол на Софийската опера в Япония. Императорът признава, че за първи път посещава режисура на задграничен оперен спектакъл и за него е наслада и чест да се допре до огромното изкуство на Софийската опера. Като принц той е посещавал страната ни и пази в сърцето си най-скъпи мемоари за България. Подробности могат да се видят в неповторимия документален кино роман на журналистката от Българска национална телевизия Даниела Кънева. Записът, който ще бъде излъчен е от 1999 година, преди гастрола на Софийската опера в Япония през 2000 година.

" Инициативата  на Софийската опера с перли от репертоара,  предавани онлайн, не е акция, тя е взаимоотношения и  още по-голяма непосредственост с нашата аудитория. Репертоарът на първия оперен спектакъл на България  е голям. Много от постановките в годините са записвани. Никога не сме ги излъчвали онлайн. И в този момент, когато всички сме подложени на бягство и избавление от невижданото тестване КОВИД 19, и публиката, и целият спектакъл сякаш се намираме  на полесражение. За да бъде Софийската опера на предната линия за избавление на духовността и контакта с живото изкуство, намерихме нашия път към публиката, а по този начин и следваме образеца на най-големите оперни театри по света, да излъчваме онлайн свои оперни и балетни постановки. Сигурен съм, че платформата ни Sofia Opera Pearls Streams ще открие нови светове за доста хора, които ще гледат спектаклите онлайн “, разяснява шефът на Софийската опера и балет  Пламен Карталов.

Софийската опера ще афишира нови заглавия и ще продължава да прави налични своите спектакли за своята аудитория по време на изключителното състояние. Актуална информация  може да бъде открита на формалния уебсайт на Софийската опера  www.sofiaopera.bg  и на фейсбук страницата на първия ни оперен спектакъл.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР