Софийската градска прокуратура внесе обвинение срещу Росен Георгиев за противозаконно

...
Софийската градска прокуратура внесе обвинение срещу Росен Георгиев за противозаконно
Коментари Харесай

Софиянец заплашен със затвор заради защитена костенурка

Софийската градска прокуратура внесе обвиняване против Росен Георгиев за незаконно владеене и търговия със предпазена шипоопашата костенурка. От прокуратуата показват по какъв начин на 23 юни свидетелка по делото прочела в интернет уебсайт публикация за продажба на сухоземна костенурка за 199 лева Тъй като не могла да разбре дали се касае за образец от предпазен тип, тя уведомила по телефона непринуден помощник към неправителствена организация за отбрана на животните и му препратила обявата.

Сътрудникът разгледал оповестената в уеб страницата фотография на костенурката и незабавно схванал, че е от предпазен тип. Още на същия ден се свързал на подадения телефон с обвинения и изискал още няколко фотоси на костенурката, които Георгиев му изпратил по мобилно приложение. Двамата се уговорили сътрудникът да закупи костенурката, като си определили среща на 28.06.2017 година пред столичен МОЛ.

Веднага след този диалог сътрудникът се свързал с началника на Отдел " Защита на природата " при Дирекция " Превантивна активност " в Регионална инспекция за опазване на околната среда - София и го уведомил за уговорената среща с нарушителя. Началникът на отдела изискал подпомагане от органите на 7-мо районно управление (на МВР) на Столична дирекция на вътрешните работи с оглед определяне на предпазеното животно.

Уговорката, на която участвали сътрудникът от неправителствената организация, старшият специалист в отдел " Защита на природата " при Дирекция " Превантивна активност " в Регионална инспекция за опазване на околната среда - София и двама полицейски чиновници при 07 районно управление (на МВР) – Столична дирекция на вътрешните работи, се състояла на 28 юни 2017 година

След като обвиненият извадил костенурката от клетка сътрудникът и старши специалистът я разгледали и незабавно се убедили, че е от предпазен тип. Тогава полицейските чиновници задържали Георгиев и той бил заставен да съобщи костенурката с акт за непринудено предаване. Още на същия ден костенурката била настанена в столичния зоопарк.

За това закононарушение законът планува до 5 години затвор и санкция в размер от 5000 лева до 20 000 лева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР