Софийската градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република

...
Софийската градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република
Коментари Харесай

Прокуратурата предлага свалянето на имунитета на Радостин Василев

Софийската градска прокуратура (СГП) предложи на основния прокурор на Република България да внесе стимулирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за предоставяне на позволение за привличане към наказателна отговорност на народния представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Радостин Василев.

Предложението е направено от прокурор от отдел „ Специализиран “ към СГП по отношение на формирано на 26.07.2022 година досъдебно произвеждане.

Вижте по какъв начин разясниха държанието на политици престъпният езиковед Христина Шушков и престъпният психолог Тодор Тодоров

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на следствието са събрани доказателства за това, че на 13.06.2022 година, в гр. София, Радостин Василев посредством заплашване е направил опит да принуди народния представител Х. И. обратно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно показана партия в 47-ото Народно заседание, както и Народното събрание.

„ Аз приказвах с Христина. Тя е народен представител от Плевен. Тя беше с нас и аз разговарях с нея, като ѝ споделих, че би трябвало да напусне. Каза, че се опасява и че не може, очевидно са я заплашвали. Аз съм приказвал с над 15 наши депутати. (…) Христинка отхвърли и сподели, че не може. Аз ѝ споделих, че желая да си подаде молба за овакантяване на Народното събрание, тъй като е поела честен ангажимент към Плевен, а не е тук, с цел да крепи други хора – това беше “, съобщи през юни 2022 година Радостин Василев.

Депутатът Христинка Иванова е била заплашвана от Има Такъв Народ да не напуща групата, твърди Василев

Като депутат Василе е „ лице с имунитет “. Наказателно-процесуален кодекс открива възбрана да се притегля като обвинен лице с имунитет. Съобразно член 220, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс наказателно гонене против лице с имунитет може да се организира едвам след отпадане на имунитета.

С оглед наредбата на член 70, алинея 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвинен за осъществено от него закононарушение от общ темперамент, е належащо позволение на Народно събрание, а когато то не заседава – на ръководителя на Народно събрание.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР