Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу неизвестен

...
Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство срещу неизвестен
Коментари Харесай

Прокуратурата започна производство за плагиатство по сигнал срещу Петър Илиев

Софийската градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно произвеждане против незнаен причинител по сигнала на гражданско съдружие " БОЕЦ " за плагиатство против Петър Илиев, оповестиха от сдружението.

Предложеният от " ИТН " първо за правосъден, а по-късно и за вътрешен министър беше основен помощник в катедрата по конституционноправни науки на Юридическия факултет, само че напусна откакто в плагиатство от писан по-рано труд на доцент доктор Наталия Киселова. Веднага след оповестението на заключението Илиев оспори компетентността на комисията по проблема, като я упрекна в политически пристрастия.

Етичната комисия се зае с проблема след че в книгата му " Компетенцията на Народното събрание ", излязла през 2015 година, има непозволено и буквално прекопирване текстове от дисертацията " Парламентарен надзор " на доцент доктор Наталия Киселова, учител от същото висше учебно заведение, предпазена през 2008 година Миналата година стана известно, че и има нов вид на книгата със старите данни.

В началото на декември Софийската адвокатска гилдия против него и одобри, че изявленията за плагиатството на Илиев и мнението на Етичната комисия, с което се приема, че той е копирал буквално елементи от труда на различен учител - доцент доктор Наталия Киселова " не дават съображение за самосезиране на Софийски адвокатски съвет и формиране на дисциплинарно произвеждане ".

Сега обаче прокуратурата се е заела със случая, а за развиването по проблема оповестиха от " БОЕЦ ". В обявата на сдружението във фейсбук се показва, че с разпореждане на прокурор от СГП е формирано публично досъдебно произвеждане по член 172А от Наказателния кодекс и се води против незнаен причинител.

Текстът на Чл. 172А, алинея 1 гласи: " Който записва, възпроизвежда, популяризира, излъчва или предава, или употребява по различен метод непознат обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без нужното по закон единодушие на носителя на съответното право, се санкционира с отнемане от независимост до пет години и с санкция до пет хиляди лв.. "

От сдружението разясняват, че е била нужна съвсем половин година за прокуратурата, " с цел да откри очевидното " и насочат още въпроси - какъв брой време ще е належащо да се откри кой е незнайният причинител, ще има ли и по кое време повдигнати обвинявания и наложени ограничения за неотклонение. " Дневник " също насочи въпроси към прокуратурата, само че към момента не е получен отговор.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР