Софийската градска прокуратура разследва казус със стари лекарства за онкоболни,

...
Софийската градска прокуратура разследва казус със стари лекарства за онкоболни,
Коментари Харесай

Лекарства за онкоболни с изтекъл срок на годност и етикет “Георги Михайлов” разследва прокуратурата

Софийската градска прокуратура проверява проблем със остарели медикаменти за онкоболни, открити в кабинета на някогашния зам.-директор по административната активност на националната хематологична болница Герасим Славов, върху които е имало етикети с надпис “Изследовател Георги Михайлов”, осведоми "24 часа ".

Илачите с изминал период на валидност са открити от комисия, която е трябвало да инвентаризира кабинета на Славов през октомври 2017 година, когато той напуща. Славов е зам.-шеф, до момента в който сегашният народен представител от Българска социалистическа партия и член на комисията по опазване на здравето проф. Георги Михайлов е изпълнителен шеф на болничното заведение (СБАЛХЗ ЕАД).

Сигналът до Софийската районна прокуратура е подаден от някогашния финансов инспектор на болничното заведение по хематология Траян Христов и ръководителката на финансовия отдел Лучия Димитрова.

Траян Христов е уволнен от Георги Михайлов с съображение редуциране на щата, а Лучия Димитрова по това време е в болнични. После и двамата са върнати от наследника му Бранимир Спасов, само че по-късно са освободени и от него.

От районната прокуратура са изпратили преписката по подготвеност до Софийската градска прокуратура, където неотдавна е почнало наказателното произвеждане. Все още няма обвинен, прецизират от прокуратурата на въпрос на “24 часа” за развиването по случая, само че не дават детайлности за следствието.

“Писах пояснения в Икономическа полиция по този сигнал преди няколко месеца. Оттогава никой не ме е търсил”, сподели пред “24 часа” Герасим Славов. Когато станал зам.-директор по административната част, е настанен в някогашния кабинет на проф. Михайлов като шеф на клиниката по хематология.

Лекарствата са съхранявани там по молба на основната сестра. Единствено в този кабинет имало климатик. Лекарите идвали и ги вземали оттова.

Междувременно влезнала в действие разпоредба на министерството на опазването на здравето сходни медикаменти по клинични тествания да се съхраняват в аптека. Преместването им обаче трябвало да стане единствено с позволение на компанията спонсор и до момента в който тече кореспонденцията с запитване и отговор, Славов е напуснал поста си, а медикаментите са останали в кабинета. Според него те няма по какъв начин да бъдат бракувани без позволението на този, който ги е обезпечил.

Преди дни “24 часа” разгласява данни от медицински одит в болничното заведение от времето, когато Георги Михайлов е бил зам.-директор и шеф на хематологията. Освен загуби от близо 24 млн. лева и задължения проверяващите показват редица неизгодни контракти, които са сключвани по това време. Тогава Михайлов приема одита без забележки.

Лошото финансово положение на болничното заведение продължава и до през днешния ден при новия изпълнителен шеф. То стана настоящо след гибелта на 5-има млади мъже, които се лекуваха там. Те са умряли месеци след хоспитализацията, а околните им търсят истината от институциите.

Лекарствата с изминал период на валидност съгласно сигнала на Христов и Димитрова са открити в кабинета на Герасим Славов 6 месеца, откакто Георги Михайлов е напуснал директорския пост, с цел да стане народен представител от гражданската квота на Българска социалистическа партия.

Настоящото управление не е направило инспекция дали медикаментите са давани на пациенти. Освен с изминал период на валидност са открити и илачи с неразбираем генезис и предопределение, написа в протоколите на комисията и сигнала до прокуратурата.

Освен с изминал период на валидност в кабинета са открити и медикаменти с неразбираем генезис.

Законът не не разрешава на проф. Георги Михайлов да преглежда пациенти и да организира клинични тествания като народен представител, само че за това би трябвало да има контракт с болничното заведение, в която е бил шеф. Според комисията обаче подобен няма в деловодството. Липсвал и документ, който да дава право на зам.-изпълнителния шеф по административните действия Герасим Славов да съхранява в кабинета си медикаменти, които се употребяват за клинични изпитвания върху пациенти с рак на кръвта.

Освен прокуратурата Христов и Димитрова са алармирали четирима министри на опазването на здравето - някогашния Петър Москов, който назначава Георги Михайлов за шеф, служебния Илко Семерджиев, Николай Петров и сегашния Кирил Ананиев.

Само Ананиев дава отговор, че е назначил инспекция.

В един от тях се разказват и контракти за клинични тествания на медикаменти, подписани от проф. Михайлов като шеф на болничното заведение с разнообразни компании. При всички той е назначавал самичък себе си като “главен изследовател”. Финансистите на болничното заведение настояват, че не са били осведомени с тях.

Намерени са още веднъж в кабинета на зам.-директора Герасим Славов, който напуща през октомври 2017 година

Договорите за клинични тествания на Георги Михайлов са сключвани от февруари до октомври 2016 година Тогава е бил изпълнителен шеф и член на борда в болничното заведение. След като напуща през април 2017 година, с цел да стане народен представител, още веднъж е сключвал контракти за клинични тествания на медикаменти с компании, само че към този момент е назначаван за “главен изпитател” от краткотрайно изпълняващата длъжността доцент Мимоза Станева, без да има в деловодството извънтрудов контракт с него съгласно инспекциите на уволнените финансисти.

За един от договорите шефката на финансовия отдел по това време Лучия Димитрова твърди, че е подписан не от нея, въпреки да не е била в отпуск, а от оперативната счетоводителка Янка Янкова, която няма пълномощия за това. В сигнала си до министър Ананиев контрольорът и финансистката са безапелационни, че договорите за клинични тествания са подписвани в жестоко нарушаване на редица нормативни уредби.

Практика шефът на болничното заведение да се самоназначава за “главен изпитател” имало и по времето на проф. Лисичков, както и в този момент при доцент Бранимир Спасов. Те пък персонално избирали членовете на етичната комисия в ръководената от тях болница, които ги утвърждават като основни изпитатели на медикаменти.

Старите медикаменти с името на клиничния откривател по етикетите са единствено част от сигнала на Христов и Димитрова до прокуратурата. В него те разказват и открити 232 симкарти на мобилен оператор, с който болничното заведение не е имала контракт, както и неналичия на материални активи за 120 хиляди лева, които са били бракувани в нарушаване на Закона за счетоводството. Герасим Славов твърди пред “24 часа”, че симкартите са били неактивни и да донесени от представител на мобилния оператор с цел да бъдат задействани при положение, че някой от чиновниците изгуби своята. Бракувани били само два сървъра, които още са в болничното заведение и са неизползваеми. В сигналите на Христов и Димитрова се разказва и фрапиращ случай, при който Георги Михайлов като изпълнителен шеф не е предявил неустойки за закъснение по контракти по Закона за публичните поръчки с огромен снабдител на медикаменти за болничното заведение в размер на над 1,5 млн. лева Към същия снабдител болничното заведение има големи задължения от години.

В сигналите има данни и за пазаруване на медикаменти за онкоболни без осъществяване на публични поръчки, заявяване на повече от нужните количества за избрани лекарства.

От прокуратурата не разясняват какви документи са изискали от болничното заведение и дали измежду тях са отчетите на уволнените финансов инспектор и шефката на финансовия отдел.

Проф. Георги Михайлов: Сигналите вървят от 2 година, проверявани са и няма обвинявания

“Тези сигнали вървят от близо 2 години, минали са многократни инспекции на столична дирекция на вътрешните работи, на прокуратура и се вижда, че няма нищо, което да дава отговор на истината, не са повдигнати обвинявания и не са довели до последствия”, разяснява обвиняванията проф. Георги Михайлов пред “24 часа”.

По думите му единият човек, който ги подавал, е някогашната счетоводителка на болничното заведение, която избягала в болничен сега, когато е проведен самостоятелен одит на финансовата активност, против който тя се противопоставяла. Другият бил финансов инспектор, неин помощник.

“Това са хора с компрометирано професионално държание.

След като напуснах болничното заведение, те се върнаха на работа за малко и бяха уволнени и от новото управление, тъй като имаше сигнали и против него”, сподели проф. Михайлов.

Назначил за началник на клиниката по хематология доцент, който е притежател на частна болница

Докато е шеф на Националната болница по хематология, проф. Георги Михайлов назначава за шеф на клиниката по хематология доцент Георги Арнаудов на спомагателен контракт. Основният му е като шеф на отделението за трансплантации на стволови хемопоетични кафези.

Доц. Георги Арнаудов

“Двете длъжности се заемат след конкурс, което в тази ситуация бе нарушено. По този метод доцент Арнаудов е шеф на самия себе си за длъжността шеф на отделение”, написа в сигнала до министър Ананиев.

Преди да стане шеф на болничното заведение, проф. Михайлов е бил началник на клиниката по хематология там, на която служба след това назначава Арнаудов. Любопитното при доцент Георги Арнаудов е, че той е притежател на частна хематологична болница “Йоан Павел” в София, с която националната има договорни връзки. Частната болница е на облага съгласно последния оповестен финансов доклад, за разлика от националната, която е на загуба и с повече от 25 млн. лева задължения.

Доц. Георги Арнаудов е съсобственик с 2000 лева капитал в комерсиалното сдружение “Медикал Прогрес” ООД. С 2000 лева в капитала взе участие и дъщерята на проф. Лисичков, който също е бил шеф на националната хематологична болница, както и лекарят Юрий Жечев с 500 лева от капитала. Фирмата “Медикал Прогрес” е мажоритарен притежател на хематологичната частна болница “Йоан Павел” в столицата. Преди 2 седмици профилираната прокуратура и ГДБОП влязоха в същата болница поради следствие за противозаконна продажба на медикаменти за онкоболни, което ощетява пациентите и здравната каса. Арестувани са шефката на болничното заведение Небесна Балджийска, лекари и чиновници.

Това е частната хематологична болница, в която присъединяване има доцент Арнаудов. Преди 2 седмици бяха задържани шефката и хора от личния състав по следствие за незаконна търговия с медикаменти.

Частната болница на доцент Арнаудов е със същия предмет на активност, както и националната, в която той е началник на клиника и поделение. В сигналите си до министрите на опазването на здравето Траян Христов и Лучия Димитрова настояват, че националната хематология и частната болница имат договорни връзки. Когато липсвали лаборатории за проучвания в “Йоан Павел”, пациентите се пренасочвали в държавната хематология.

В края на 2017 година прокуратурата стартира огромно следствие на феномена болница в болничното заведение, само че за друг проблем - когато държавни и общински лечебници подписват контракти с частни на тяхна територия и по този начин се източват пари.

Небесна Балджийска беше арестувана при акцията на спецпрокуратурата за незаконна търговия с онколекарства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР