Софийската градска прокуратура разследва два случая на получени от Индонезия

...
Софийската градска прокуратура разследва два случая на получени от Индонезия
Коментари Харесай

Хванаха пратки с дрога от Индонезия, маскирана като чай

Софийската градска прокуратура проверява два случая на получени от Индонезия колета с опиат, оповестиха от държавното обвиняване.

В края на април на Летище „ София “ при рутинна инспекция митнически чиновници са открили пратка, пристигнала от Индонезия за адресат в България. В документите било посочено, че тя съдържа чай . Откритото в нея вещество представлявало прахообразно вещество – тънък материал, с тегло 2916,90 грама. По резултати от осъществената експертиза е било установено, че в реалност това е наркотично вещество – стрити листа на растението кратом (Mitragyna speciosa).

Активният съставен елемент митрагинин е присъщ само за това растение и на него се дължи психоактивното му деяние. Към сегашния миг въпросната пратка не е потърсен а. Извършват се дейности по следствието на изработен опит за преместване през границата на високорисково наркотично вещество.

СГП проверява и различен подобен случай, още веднъж за изпратена интернационална куриерска пратка от Индонезия, съдържаща към 2 кг от този тип дрога . Растителният материал кратом (Mitragyna speciosa) съставлява наркотично вещество по смисъла на термините и наредбите на Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите.

Самото растение е с висока степен на риск за публичното здраве, заради нездравословния резултат от злоупотребата с него, неразрешено за приложение в хуманната и ветеринарна медицина и е включено в листата към Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични.

Разследва се случай и на изходящи куриерски колета от спедитор в България до адресат в Португалия на анаболни и стимулиращи препарати.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР