Софийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност двама мъже -

...
Софийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност двама мъже -
Коментари Харесай

Повдигнато е обвинение срещу подпалвача на полицейския бус от снощните безредици

Софийската градска прокуратура притегли към наказателна отговорност двама мъже - на 29 година и 20 година, за вандалските прояви в центъра на София по време на снощния мач България - Унгария. Първият е запалил буса на Общинска полиция, а другият е счупил стъкло на полицейски рейс. И двамата ги грози затвор. 

На 29-годишия български жител е повдигнато обвиняване за закононарушение по член 330, алинея 2, т. 1, вр. алинея 1 Наказателен кодекс и постановено задържане за период до 72 часа.

Досъдебното произвеждане е формирано нощес в изискванията на необходимост със съставянето на протокол за оглед на местопрестъпление и се води от Столична дирекция на вътрешните работи под управлението и надзора на СГП.

След запознаване със събраните при започване на следствието доказателства, наблюдаващият прокурор е решил, че те са задоволителни, с цел да се направи обосновано съмнение, че към 19,05 ч. нощес, на столичното кръстовище на бул. " Васил Левски " и ул. " Гурко "  обвиняемият e запалил паркиран бус, благосъстоятелност на бранш " Общинска полиция ", ООП-СДВР, със забележителна стойност - над 11 000 лева Пожарът е представлявал заплаха за живота на лица, участващи в протест против управлението на Български футболен съюз и чиновници на Министерство на вътрешните работи, намиращи се в непосредствена непосредственост до запаления бус.

За посоченото закононарушение законът планува наказание лишаване от независимост за период от три до 10 години.

Предстои вземането на решение по отношение на мярката за неотклонение на обвинения. Разследването по случая продължава.

Преди това Софийска районна прокуратура повдигна обвенение и на 20-годишен мъж за осъществени хулигански дейности и разваляне на непозната благосъстоятелност по време на снощния футболен мач. 

Около 19.35 ч. пред постройката на турското посолство, обвиненият Е.П. направил непристойни дейности, жестоко нарушаващи публичния ред и изразяващи очевидно пренебрежение към обществото, като хвърлил камък, с който счупил задно ляво стъкло на полицейски микробус марка " Фолксваген ", оповестяват от обвиняването.

Деянието по своето наличие се отличава с изключителна смелост. Е.П. е упрекнат и за това, че е развалил непозната движима движимост, която е държавна благосъстоятелност.

По случая е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по чл.325, алинея 2,вр.ал.1 от Наказателен кодекс и по член 216, алинея 1 от Наказателен кодекс, за които се предвижда наказание " отнемане от независимост ".

Е.П. е арестуван за период до 72 часа с разпореждане на наблюдаващ прокурор. Предстои да бъде импортирано искане в съда за установяване на мярка за неотклонение " задържане под стража " по отношение на обвинения.

Софийска районна прокуратура следи и ръководи още едно досъдебно производства за счупени и развалени недвижими движимости, както и за хулигански прояви. Разследването по тях продължава.

Спрямо близо 30 лица, които в началото са били арестувани за период до 24 часа от органите на Министерство на вътрешните работи по време на митинга, се ползват мерки по Закона за запазване на публичния ред при осъществяване на спортни мероприятия. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР