Софийската градска прокуратура предложи главният прокурор Иван Гешев да поиска

...
Софийската градска прокуратура предложи главният прокурор Иван Гешев да поиска
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска имунитета на Радостин Василев заради дело за заплаха на бивша депутатка от ИТН

Софийската градска прокуратура предложи основният прокурор Иван Гешев да изиска имунитета на депутата Радостин Василев , определен от обединението “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ). Това прокуратурата в четвъртък като добави, че желае да повдигне обвиняване на Василев за оказване на насила.

Става дума за следствие от 2022 година за опит на Василев да принуди посредством опасност депутатката Христинка Иванова да напусне парламентарната група на “Има подобен народ ” (ИТН) в 47-ото Народно заседание.

Според известието на държавното обвиняване са събрани задоволително доказателства за покачване на обвиняване против Василев. Това обаче не може да се случи, до момента в който той има депутатски имунитет, който го пази от наказателно гонене.

Василев дефинира настояването за събаряне на имунитета му като опит да бъде “политически сплашен или да бъде ударена “Продължаваме смяната ” - партията, от която той беше определен за депутат.

Случаят, за който прокуратурата желае да повдигне обвиняване на Василев, е от юли 2022 година Тогава Има Такъв Народ напусна обединението с “Продължаваме смяната ”, Българска социалистическа партия и “Демократична България ” и по този начин остави без болшинство в Народното събрание държавното управление на Кирил Петков.

Няколко от парламентарната група на партията и резервираха поддръжката си за кабинета. Радостин Василев тогава беше министър на спорта и също напусна Има Такъв Народ.

След новината за решението на Василев и петимата депутати от Има Такъв Народ, управлението на партията на Слави Трифонов упрекна някогашния министър на спорта, че е заплашвал депутатка за да я накара да напусне групата на Има Такъв Народ. Зам.-председателят на партията Тошко Йорданов пусна обществено запис на телефонен диалог, който уточни като доказателство.

В него спортният министър в оставка Радостин Василев се чува по какъв начин убеждава незнайната до момента депутатка от неговата листа в Плевен Христинка Иванова да не се отметва от решението си да напусне партията на Слави Трифонов.

Василев тогава отхвърли изказванията, че е употребявал опасност против Иванова.

Сега Софийската градска прокуратура заяви, че през юли е почнала досъдебно произвеждане по случая. Според наблюдаващия прокурор са събрани задоволително доказателства за това, че Василев “чрез заплашване направил опит да принуди ” Иванова обратно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на Има Такъв Народ.

Пред публицисти в Народното събрание Василев сподели, че настояването за свалянето на имунитета му е опит за политическо заплашване. Той обвърза известието на прокуратурата с позицията си в поддръжка на въвеждането на механизъм за следствие на основния прокурор.

“Един час откакто бях в “Нова телевизия ” и споделих, че механизмът за следствие на основния прокурор е напът да бъде признат и контактните групи сред нас и ГЕРБ работят доста интензивно за него, и че е време да бъде разследван Иван Гешев, той реагира незабавно с едно прессъобщение ”, сподели Василев. Той добави, че няма никакви терзания и това е някаква поредна “стъкмистика ” на прокуратурата.

Главният прокурор може да внесе искане за събаряне на депутатския имунитет на Василев в Народното събрание, което да позволи това да стане. Самият Василев сподели, че ще реши дали да се откаже от имунитета си, когато се запознае с настояването на прокуратурата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР