Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу бившия

...
Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу бившия
Коментари Харесай

Прокуратурата: Борисов не всял паника, а повдигнал „дискусия“ за ваксините

Софийската градска прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане против някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов за разпространение на подправена вест поради изказванията му, че у нас се ползват ваксини с изминал период на валидност, съобщи " Топ вести ".

Сигналът против Борисов бе подаден от служебния здравен минситър Стойчо Кацаров в края на октомври поради обществените му изказвания, че в България се слагат ваксини с изминал период на валидност. Тогава здравното министерство опроверга изказванията му и изясни, че срокът на валидност на на имунизацията на Pfizer/BioNtech Comirnaty е продължен публично от 6 на 9 месеца в Европейски Съюз. Това бе доказано и от някогашния здравен минситър Костадин Ангелов, който е измежду доближените на Борисов. 

Думите на някогашния министър председател бяха избрани от Кацаров като фалшива вест, а в сигнала до прокуратурата служебният министър изяснява, че изреченото от Борисов е опасност за националната сигурност.

В последния работен ден на годината от прокуратурата обясниха, че срещу Борисов е имало идентичен сигнал от движението „ БОЕЦ “, както и още един сигнал, подаден до прокуратурата в Сандански. 

В хода на инспекцията по сигналите е открито, че 4 броя партиди на доставени ваксини със период на валидност до 30.09.2021 година са били изпратени в цялата страна. Съгласно публично известие на Министерство на здравеопазването: " На 10.09.2021г. след осъществена оценка от Европейската организация по медикаментите в Европейски Съюз беше утвърден нов период на валидност на имунизацията на Пфайзер при условия на предпазване при свръхниска температура. Срокът на валидност за замразен флакон е продължен от 6 на 9 месеца. "

Затова наблюдаващият прокурор приел, че изявленията на Бойко Борисов не всяват суматоха, а са довели до „ осведоменост и социална полемика по важен проблем – периодите на имунизацията, които се удължават единствено с решение на Световната здравна организация “.

Прокуратурата е приела, че „ цитираните изказвания, които са били правилни, не са ориентирани към накърняване на откритите в Република България публичен ред и успокоение “ и заради това не могат да се дефинират като закононарушение.

Прокуратурата цитира и правосъдна процедура, с която да обоснове изводите си, че Борисов не е направил закононарушение, измежду които и делото срещу сегашния здравен министър Асена Сербезова. Тя бе разследвана и пратена на съд за всяване на суматоха по време на изключителното положение заради две нейни интервюта по БНР и Българска национална телевизия, в които приказва за вероятен дефицит на медикаменти. В последна сметка Сербезова бе оправдана на две инстанции, като прокуратурата сама се отхвърли от делото против нея.

Припомняме, че с обвинения заради своите политически изявления против противоепидемичните ограничения се снабдиха водачите на партиите „ Атака “ и „ Възраждане “. В началото на месеца Костадин Костадинов се отхвърли от депутатския си имунитет заради делото. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР