Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство по повод депозиран сигнал

...
Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство по повод депозиран сигнал
Коментари Харесай

СГП разследва шестима членове на ВСС

Софийската градска прокуратура образува досъдебно произвеждане във връзка подаден сигнал от основния прокурор Иван Гешев за шестима членове на Висшия правосъден съвет. Петима от тях са от софийската гилдия, а един от прокуроркската гилдия на Висш съдебен съвет.

Новината заяви на брифинг в Съдебната палата представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Досъдебното произвеждане проверява дали е злоупотребявано с централизираната осведомителна система за систематизиране на делата и в случай че има - от кого. Разпитани са първите очевидци - хората, ангажирани с поддръжката на сървъра. Досъдебното произвеждане е взето на специфичен контрол от ВКП, ще бъде осведомена и Европейската комисия.

" Прокуратурата ще бъде безкомпромисна при реализиране на обстоятелствата по следствието. На карта е подложено доверието на цялото общество в една от трите управляващи - правосъдната власт ", даде да се разбере Милева.

" Във Висш съдебен съвет е получен отчет за осъществен одит на сигурността на централизираната осведомителна система за инцидентното систематизиране на делата. При осъществяване одита са установени голям брой недостатъци в системата, които биха дали опция за операция на инцидентното систематизиране на делата, изясни тя.

Сийка Милева разясни, че посредством системата несъмнено дело може да бъде разпределено на избран арбитър. Установено е, че системата е уязвима и е допустимо до нея да имат достъп и неоторизирани лица, без да имат дипломиран електронен автограф.

" Съществува опция консуматор с достъп до един съд да има опция да разпределя делата на различен съд или други правосъдни инстанции. Например - консуматор с достъп до Районен съд - Враца има опция да разпределя делата на районните съдилища в София, Велико Търново, Димитровград ", подчертава прокурор Милева.

В сигнала до основния прокурор се споделя още, че членовете на Висш съдебен съвет показват, че откритите уязвимости могат да бъдат експлоатирани даже и от лица, които имат слаби компютърни умения. Прокуратурата била известена и за различен значим миг - външният инспектор, на който кадровият орган е упълномощил инспекцията, не му е било обезпечен цялостен достъп до сървъра на системата, който се намира във Висш съдебен съвет.

" Достъпът е отхвърлен от чиновниците на администрацията на съвета и по-конкретно от неговите ИТ експерти. Този цялостен достъп е от извънредно значение за откриване на обективната истина и би разрешил да се откри кой и по кое време е имал достъп и има ли нерегламентирано прибавяне или заличаване на IP адреси на ползватели, които не би следвало да имат достъп до системата ", означи прокурор Милева.

По-рано през днешния ден прокурор от Софийската градска прокуратура дружно с специалист били във Висш съдебен съвет, с цел да получат цялостен достъп на данните, които са от значително значение за следствието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР