Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения на петима лекари по

...
Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения на петима лекари по
Коментари Харесай

Петима зъболекари са обвинени, че са източили здравната каса с над 120 000 лева

Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинявания на петима лекари по дентална медицина - Л.Г., Т.М., Д.Б., А.В. и Х. Б., и на един от техните помагачи - Г.М., за осъществени документни измами, посредством които непозволено са получили суми от НЗОК, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

В резултат на незаконните дейности на лицата била нанесена вреда на Здравната каса в обща размер над 120 000 лева

Разследването е открило, че петимата лекари по дентална медицина работели в гр. София, само че не се познавали. Всички те обаче имали подписани контракти с НЗОК и употребили софтуерния артикул, създаден от Здравната каса за отчитане на активността им - „ Хипократ “.

Поради спецификата на програмния артикул зъболекарите употребили услугите на Г.М., който записал в програмата направените от тях амбулаторни листове.

През 2015г. чиновник при един от лекарите /Т.М/ почнал да му дава здравните книжки на разнообразни малолетни лица от гр. Ямбол. След това персонално съдействал на този ортодонт да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало осъществяване на прегледи и дентални операции на тези пациенти.

Изготвените документи били с погрешно наличие, защото малолетните пациенти въобще не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят полагал и персонално автограф в графата за „ родител “ на лица.

След това тези документи били предоставяни на компютърния експерт Г.М, който от своя страна ги записал в системата „ Хипократ “.

Тъй като размерът на по този начин записаните амбулаторни листове станал забележителен и надминал лимитите, избрани от Здравната каса, по самодейност на Г.М, останалите четирима зъболекари- Л.Г., Д.Б., А.В. и Х. Б. - негови клиенти, почнали да регистрират неистинските амбулаторни листове, като свои.

Всички те били осведомени с погрешното наличие на тези документи, защото нито един от малолетните пациенти не бил посещавал кабинети им, както и с събитието, че документите не са подписани от законния представител на малолетните, каквото е условието на закона.

Самите документи били направени и подписани от служителя на лекар Т.М.

В резултат на по този начин представяните пред Здравната каса амбулаторни листове, петимата зъболекари получавали ежемесечно по банковите си сметки парични преводи от касата за регистрираните действия по дентална медицина.

По този метод за интервал от месец септември 2015 година до месец юни 2018г. А.В. получил непозволено сумата в общ размер над 23 390 лева

За интервала месец август 2015г. декември 2015. лекар Т.М получил непозволено общо над 20 420 лева

За времето от месец януари 2015г. до юни 2018г. лекар Х.Б получил непозволено общо над 44 540 лева

За времето от месец септември 2015г. до месец април 2018г. лекар Л.Г. получил непозволено общо над 28, 290 лева

За времето от месец май 2017г. до месец юни 2018г. лекар Д.Б получил непозволено общо над 7 000 лева

Спрямо шестимата обвинени е избрана мярка за неотклонение „ парична гаранция “ в разнообразни размери, които те сега апелират пред съда.

Предстои привличане към наказателна отговорност и на втория помощник в осъществяването на престъплението- лицето, изготвило неистинските амбулаторни листове.

Ако бъдат приети за отговорни по повдигнатите им обвинявания, извършите могат да получат санкции в размер от 2 до 8 години „ отнемане от независимост “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР