Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения на петима лекари по

...
Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения на петима лекари по
Коментари Харесай

Обвиниха петима лекари за източване на Здравната каса

Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинявания на петима лекари по дентална медицина и на един от техните помагачи за осъществени документни измами, посредством които непозволено са получили суми от НЗОК, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

В резултат на незаконните дейности на лицата, за посочения интервал е била нанесена вреда на Здравната каса в общ размер над 120 000 лева Спрямо шестимата обвинени е избрана мярка за неотклонение " парична гаранция " в разнообразни размери, които те сега апелират в съда.

Лекарите са от София, само че не са се познавали. Всичките те обаче са имали подписани контракти с НЗОК и са употребили софтуерния артикул, създаден от Касата за отчитане на активността им - " Хипократ ". Поради спецификата на програмния артикул зъболекарите са употребили услугите на обвинявания в помагачество, който записал в програмата направените от тях амбулаторни листове.

През 2015 година чиновник при един от лекарите почнал да му дава здравните книжки на разнообразни малолетни от Ямбол. След това персонално съдействал на този ортодонт да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало осъществяване на прегледи и дентални операции на тези пациенти.

Изготвените документи са били с погрешно наличие, защото малолетните пациенти въобще не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят полагал и персонално автограф в графата за " родител " на децата. След това тези документи били предоставяни на компютърния експерт, който, от своя страна, ги записал в системата.

Предстои привличане към наказателна отговорност и на втория помощник в осъществяването на закононарушението, изготвил неистинските амбулаторни листове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР