Софийската градска прокуратура е открила нарушения в закона в сделка

...
Софийската градска прокуратура е открила нарушения в закона в сделка
Коментари Харесай

Софийската прокуратура откри нарушения в замяна на имоти на общината от времето на Бойко Борисов

Софийската градска прокуратура е разкрила нарушавания в закона в договорка на Столичната община от 2006 година, с която тя заменя собствен парцел 3 декара за различен с размер 374 кв.м, благосъстоятелност на строителната компания НИКМИ. Фирмата има желание да построи 150-метрова постройка на терена, въпреки че съгласно устройствения там може да се построи черква, тоалетна или кафене. В резултат на инспекцията прокуратурата е изпратила митинг за договорката до Административен съд - София.

Това се схваща от решение на столичната прокуратура, качено от група във " Facebook " на жители, част от които са подавали сигнали против замяната. В постановлението се споделя, че след направена инспекция са открити нарушавания на процесуални и материални разпореждания, които водят до незначителност на решението на Столичния общински съвет за замяната и на заповедта на кмета на София, с което я позволява. Тогава кмет на столицата е Бойко Борисов.

Желанието на НИКМИ да построи 150-метровата на терена от 3 декара на ъгъла на столичните булеварди " България " и " Петко Ю. Тодоров " провокира редица митинги на жители това лято. Междувременно строителната компания загради парцела и унищожи улица, която минаваше през него, само че липсваше в устройствените проекти. От общината издадоха заповед, с която задължават строителната компания да отстрани оградата и да възвърне разрушената през днешния ден улица.

Игра на отводи

Когато компанията получава парцела, той е предназначен за застрояване, само че с оптималната височина от 20 метра. По това време Столичната община към този момент е почнала процедура по изменение на Общия организационен проект, който влиза в действие през 2009 година Той отрежда парцела за озеленяване, като опциите за градеж са лимитирани до кафене, черква или тоалетна.

 Разрушената улица
© Николай Дойчинов

Разрушената улица

В това време строителната компания към този момент е почнала процедура по изменение на остарелия обстоен организационен проект за терена, като се възползва от малки врати в устройствените закони, с цел да може да построи 150-метрова постройка. Тогава основният проектант на София Петър Диков отхвърля да допусне смяната и строителната компания завежда дело във Върховен административен съд. През 2016 година съдът задължава основния проектант да извърши настояването на компанията и на няколко пъти наложи санкции за над 20 хиляди лв. на новия основен проектант на града поради отхвърли да извърши решението. През септември се разбра, че НИКМИ е подала сигнал в прокуратурата със същия претекст.

Протести за 100 метра

Днес ще се организира пети митинг на поданици на квартал " Лозенец " поради почналия стоеж на съвсем 100-метровата постройка " Златен век " на улица " Златен рог ". Според жителите мястото за постройка с такава височина е неуместно. Разрешението за градеж е издадено през 2007 година, като единствено две години по-късно с новия Общия организационен проект теренът попада в зона с ограничаване на височината 26 м. Промяната обаче не визира " Златен век ", тъй като няма мощ върху към този момент позволени планове.

Строежът на постройката и предстоящото натоварване на трафика с коли, което ще донесе, е измежду аргументите Столичната община да възнамерява кръгово кръстовище на две равнища сред булевардите " Джеймс Баучер " и " Черни връх ". Предстои планът да бъде подложен на публично разискване, а по-късно и в комисиите към общинския съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР