Софийската градска художествена галерия (СГХГ) ще открие днес новия си

...
Софийската градска художествена галерия (СГХГ) ще открие днес новия си
Коментари Харесай

"Думи, образи, места" от 140-годишната столица София

Софийската градска художествена изложба (СГХГ) ще открие през днешния ден новия си сезон с галерия, отдадена на 140-годишнината от оповестяването на София за столица на България. Експозицията включва рядко представяни творби на български художници, картички и архивни фотоси на града. " Обхватът на създателите е доста огромен, тъй като изложбата носи в себе си една ретроспекция, въпреки и в незначителен размер от творби – с произведения, които стартират от годините след Освобождението на България и оповестяването на София за столица, и стигат до произведения в днешно време ", описа за " Дневник " шефът на СГХГ Аделина Филева.

" Думи, облици, места ", както е името на експозицията, ще бъде открита в 18 ч. и ще може да бъде посетена доникъде на февруари 2020 година

Част от имената на художниците, чиито творби вземат участие в изложбата, са Антон Митов, Никола Петров, Иван Гецов, Златю Бояджиев, Дечко Узунов и Текла Алексиева. Освен от сбирката на СГХГ, която наброява над 450 произведения на тематика " София ", в експозицията са взели присъединяване и Регионалният исторически музей в София, Националната изложба, галериите в Казанлък, Пазарджик, Плевен, Шумен и Сливен.

Както множеството изложения до момента, по този начин и тази ще бъде поместена в албум, сподели Филева.


© Софийска градска художествена изложба

" Площад " Народно заседание " на художника Златю Бояджиев

Освен творбите посетителите ще могат да видят и елементи от текстове, чиито създатели са описвали София в разнообразни времеви интервали - " Личности, било българи или чужденци, без значение дали са писатели, дипломати, пътешественици, учители, музиканти, архитекти, всеки със своя интерес и отношение към града. Затова тези текстове са богати, разнородни, дават освен позитивната позиция на града, само че от време на време и негативната ", добавя шефът.

За хората с понижено или нарушено зрение са направени 10 тактилни 3D картини, за които оказват помощ Институтът по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките и Столичната община. Под тях екипът на галерията взема решение да добави особено създадени аудиокутии, които показват къси текстове за худижника и творбата.

Ще бъдат прожектирани и документални филми, а през целия интервал на изложбата ще има както културни събития, по този начин и диспути и лекции за историята и развиването на града през годините.

Любопитен миг в тази галерия са другите картички и фотоси, които ние предлагаме като един спомагателен документален миг в изложбата, добавя шефът. Те са от сбирката на Христо Алексиев, уеб страницата " Изгубената България " и организация BulFoto.


© Софийска градска художествена изложба

" Манифестация по случай оповестяването на България за Република " на художника Никола Танев

За пространственото оформление на тази галерия галерията кани художника и сценограф Венелин Шурелов.

" Тази галерия я прави целият екип на галерията, тъй като тя желае доста сили и сила. Имахме доста съидейници, тъй като такива планове не може човек да направи самичък ", споделя Филева.

Следващата галерия, която следва на СГХГ скоро след " Думи, облици, места ", е отдадена на скулптора и художник Иван Лазаров, както и на българското изкуство през първата половина на 20 век. Експозицията ще означи 130-годишнината от рождението му. Куратор ще бъде Любен Домозетски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР