Софийската градска художествена галерия отдава почит към необятния талант на

...
Софийската градска художествена галерия отдава почит към необятния талант на
Коментари Харесай

СГХГ отдава почит към Кристо

Софийската градска художествена изложба отдава респект към необятния гений на Христо Ковачев - Кристо, който напусна земния свят малко преди да навърши 85 години.
Независимо от житейските превратности, възприятието за космополитност и съдба на неговия житейски и цивилизационен избор Кристо в никакъв случай не е скривал своя български генезис. Срещата му с Жан-Клод в Париж през 1958 година се трансформира в повратна точка в неговия живот и творчество и ражда щастливото благозвучие на един извънредно съразмерен и сполучлив артистичен тандем, напомнят от СГХГ, където е подредена галерия в памет на Кристо.
В експозиция посетителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови планове, част от сбирката на СГХГ добити през 2015 година, когато бе показана за първи път в България изложбата „ Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2014 “. Тази галерия бе осъществена с персоналното подпомагане на огромния художник, който я даде безплатно за експониране в трите зали на галерията. Към литографиите и фотогравюрите са показани и разнородни текстове за личността и творчеството на Кристо от американските критици Michael Kimmelman/ “The New York Times “/, Jerry Saltz, съветската журналистка Анна Толстова / " Коммерсантъ Weekend " /, написани незабавно склед гибелта на Кристо. Заедно с тях ще могат да бъдат и прочетени текстове на Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. Посетителите имат опция да видят и едно малко известно изявление на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в неговото ателие в Ню Йорк и предоставено ни общително с дублаж на български език от телевизия „ България он еър “
Специално място в експозицията има и филмовата стратегия от 6 кино лентата, на британски език за едни от най-известните планове на Кристо и Жан-Клод.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР