Софийската фирма Архкон проект“ ЕООД спечели дело срещу община Хасково

...
Софийската фирма Архкон проект“ ЕООД спечели дело срещу община Хасково
Коментари Харесай

Фирма осъди община Хасково за 74 531 лева

Софийската компания „ Архкон план “ ЕООД завоюва дело против община Хасково за неизплатени действия за общо 74 531 лева това излиза наяве от решение на Окръжния съд.

Софийското сдружение трябвало да изготви механически паспорт и да обследва многофамилни здания в Хасково по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Това било предоставено от локалната администрация. В осъществяване на този контракт компанията e осъществила две действия.

Първата е обследвания за определяне на техническите характерности и правене на механически паспорт. Втората е проучване за енергийна успеваемост и узаконяване, които се правили преди същинското саниране на постройките. ЕООД-то направило дейностите, само че не е получило цялостно разплащане.

Общината е оспорила предявените искове като неоснователни. Посочва се, че не можела независимо да се разплаща по програмата, защото не работила сама, а това се правило от Българската банката за развиване въз основа на фактури, издадени на сдруженията на притежатели и след инспекция от регионалния шеф.

Темида обаче смята, че страна по контракта със софийската компания е общината, а нейните договорни връзки с други субекти, като банката, Министерство на регионалното развитие и сдруженията на притежателите, нямат отношение към разногласието.

Така община би трябвало да заплати 39 613 лева с Данък добавена стойност за осъществени и напълно неизплатени действия от контракта по проучване. Още 34 918 лева би трябвало да брои и за отчасти неизплатени действия по определяне на техническите характерности, механически паспорт и енергийна успеваемост за 37 предоставени обекта на територията на Хасково, дружно с лихвите.

Общината ще би трябвало да изплати на компанията и 6697 лева разходи по делото. Решението предстои на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР