Софийската филхармония продължава да представя някои от най-добрите солисти и

...
Софийската филхармония продължава да представя някои от най-добрите солисти и
Коментари Харесай

Марио Хосен и Георги Димитров с Моцартова програма в зала "България"

Софийската филхармония продължава да показва някои от най-хубавите солисти и диригенти в своя ексклузивен летен сезон. На 26 юли на сцената на зала " България " с Моцартова стратегия ще излязат цигуларя Марио Хосен и маестро Георги Димитров. Заедно с националния оркестър те ще показват две забележителни произведения на австрийския талант - Концерт за цигулка № 5 и Симфония № 29.

Концертът за цигулка и оркестър №5 „ Турски " е последният и евентуално най--предпочитан концерт, написан за този инструмент от Моцарт. Премиерата му се състояла в Залцбург през 1755. Днес той е в репертоара на всеки цигулар и е едно от наложителните творби на втория тур на световноизвестния конкурс „ Чайковски ".

Година преди написването на концерта, още веднъж в Залцбург, Моцарт довършва своята 29-та симфония. Впоследствие незнайно лице изтрива датата в ръкописа и музиколозите търсят помощта на криминалистите, с цел да прочетат изчезналия надпис благодарение на цветни филтри.
Симфонията е основана във време, в което към момента няма строги граници сред оркестровата и камерната музика и това може да се усети в нея. Както множеството му произведения тя има техническа трудност, изисканост и прочувствен заряд.

Георги Димитров е възпитаник на известния цигулков възпитател Розенберг. Завършва Българската държавна консерватория в София със специалности оркестрово диригентство при проф. Влади Симеонов и цигулка - при проф. Михаил Балкански. Специализира при Евгений Мравински и Арвид Янсонс в Санкт Петербург.

Дирижирал е всички български оркестри и е канен като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и други Бил е основен диригент и шеф на филхармониите в Пловдив и Русе.
Внушителният му репертоар включва симфонични творби, оперни заглавия, кантатно-ораториални произведения.
Редовно организира майсторски класове по диригентство и журира в интернационалните състезания за диригенти.

Германският вестник „ Зюдкурир " - Баден Вюртемберг, написа за него: „ Трябва да споменем българския гост-диригент Георги Димитров, който слага себе си и своето великолепно диригентство постоянно в работа на процъфтяващата под неговите ръце музика. С деликатни придвижвания той основава със своя „ инструмент " - оркестъра, светове от звуци и потапя слушателите в едно нереално учудване "...

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР