Софийската филхармония има удоволствието да ви покани на концерт на

...
Софийската филхармония има удоволствието да ви покани на концерт на
Коментари Харесай

Легендата Огюстен Дюме ще има концерт в зала „България“

Софийската филхармония има удоволствието да ви предложения на концерт на 19 октомври със солист и диригент именитият цигулар Огюстен Дюме. Програмата ще допадне както на феновете на класиката, по този начин и на хората, които за първи път се срещат с това изкуство:

Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за цигулка и оркестър №3 в сол мажор, К.216
Камий Сен-Санс - " Танц на гибелта " - симфонична поема в сол минор, оп.40
Морис Равел - Рапсодия " Циганка ", за цигулка и оркестър
Феликс Менделсон-Бартолди - Увертюра „ Сън в лятна нощ “ в ми мажор
Феликс Менделсон-Бартолди - Скерцо из " Сън в лятна нощ " /театрална музика към пиесата на Уилям Шекспир/
Феликс Менделсон-Бартолди - Интермецо из " Сън в лятна нощ "
Феликс Менделсон-Бартолди - Ноктюрно из " Сън в лятна нощ "
Феликс Менделсон-Бартолди - " Сватбен марш " из Театрална музика към пиесата на Шекспир „ Сън в лятна нощ “

Международните критици дефинират Огюстен Дюме като един от огромните цигулари на 20 и 21 век. Роден в семейство на музиканти – майка му е виолончелист и пианист, татко му – цигулар дилетант, Огюстен Дюме стартира уроци по цигулка на 5-годишна възраст. На 10 години стартира да учи в Парижката консерватория, на 13 – печели Първа премия. Година по-късно изнася първия си концерт в Театър „ Шанз-Елизе ”, по-късно взе участие на фестивала в Монтрьо, свирейки за Йозеф Сигети и Хенрик Шеринг. Шеринг го кани да го замести на турне в Южна Америка. При завръщането си цигуларят работи в Париж с Натан Милщайн, по-късно в Брюксел с Артур Гримьо. Международната му кариера потегля с помощта на срещата с Херберт декор Караян. Големият диригент го чува инцидентно в студио, където той също записва и незабавно го кани да свири с Берлинската филхармония.

 

Дюме прави записи на най-известните концерти за цигулка и оркестър от Менделсон, Чайковски, Сен-Санс, Лало и други за EMI, за „ Дойче грамофон ”. Впоследствие той ги извършва постоянно с най-хубавите международни оркестри – Берлинска филхармония, Националния оркестър на Франция, Английски камерен оркестър, Лондонската филхармония, Кралския Концертгебау оркестър, Филхармонията на Лос Аджелис, Симфоничния оркестър на Монреал, Баварския радиосимфоничен оркестър, Японска филхармония и други под палката на диригенти като Волфганг Савалиш, Рафаел Кубелик, Денис Ръсел Дейвис, Курт Мазур, сър Колин Дейвис, Кристоф декор Донани, Шарл Дютоа, Иван Фишер, Алън Гилбърт, Игор Маркевич, Марк Минковски, Кент Нагано, Сейджи Озава, Юка-Пека Сарасте, Евгений Светланов, Юрий Темирканов и доста други.

През последните 10 години, паралелно с интернационалната си кариера на цигулар, Огюстен Дюме също е доста деен диригент. Той е непрекъснат гост-диригент на Английски камерен оркестър, Симфоничния оркестър на Ню Джърси, Симфония Варсовия и Нова японска филхармония. В продължение на 10 години (до 2013) е музикален шеф на Кралския камерен оркестър на Валония (Белгия), а по-късно основен гост-диригент (до 2015).

От 2004 година е професор в Музикалната шапка „ Кралица Елизабет “ в Брюксел, където образова надарени млади цигулари. Сред неговите възпитаници е и българската цигуларка с интернационална кариера Лия Петрова. Неговите многочислени звукозаписни албуми са отличени с влиятелни музикални награди.

 

Билети за изключителното събитие са налични на касата на зала „ България и в

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР