Софийска вода ще трябва да подпише анекс към концесионния си

...
Софийска вода ще трябва да подпише анекс към концесионния си
Коментари Харесай

Софийска вода с анекс към концесионния договор в интерес на столичани

Софийска вода ще би трябвало да подпише анекс към концесионния си контракт , защото към този момент има изясненост по предоговарянето на някои клаузи от главния договор, оповестява столичният общински консултант инж. Симеон Славчев, зам.-председател на непрекъснатата комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне.

" Има образувана работна група от общински съветници за предоговарянето на концесионния контракт, който не може да бъде негоден . По него работихме година и половина. Направихме десетки срещи със управлението на " Софийска вода ". Промените, които сме постигнали са доста положителни, уравновесени са и са в полза на столичани " , изясни инж. Славчев, който е и член на работната група.

Той изясни, че подписаният през 1999 година концесионен договр е утвърден от различен състав на СОС и е подписан от друго управление на Столична община. " Това, което постигнахме е по-изгодни клаузи в контракта и сме защитили интереса на жителите. " Софийска вода " има заеми, които би трябвало да върне и да не остават в тежест на Столична община. Този анекс бе единственият вид да се подобрят някои несправедливости при подписването на концесията през 1999 година ", разяснява Симеон Славчев.

Докладът за предоговарянето към този момент е подготвен и на 25 януари би трябвало да бъде утвърден от СОС. Предложените от работната група промени са две категории. Първата е механически промени, отразяващи плануваното рефинансиране на сдружението. Втората пък са промени всъщност, отразяващи измененията, които са дискутирани от двете страни.

 Столична община с промени в концесионния контракт за водата
Столична община с промени в концесионния контракт за водата

Предлагат договаряне на методите на връщане на активите в края на концесията

Според новите промени, които ще залегнат в анекса, концесионерът се задължава да изплати всички свои заеми до края на регулаторния интервал - 2017-2021 година Нарушението на това обвързване дава право за преустановяване на контракта. Другото условие е да се създадат вложения в най-малък размер, от 200 млн. лева за регулаторния интервал. Освен това " Софийска вода " се ангажира да влага 1,5 млн. лева годишно за финансиране на съответни ВиК планове от публичен интерес, избрани от Столична община.

" СОС ще уточни лист в кои обекти да бъде вложено. Ресорната и водещата комисия по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне реши, че това ще бъдат най-вече ВиК обекти в парковите пространства и в квартали, където няма построена ВиК инфраструктура. До момента те остават отвън капиталовата стратегия. Със " Софийска вода " към този момент сме коментирали, че тези обекти не се стопанисват и ВиК инфраструктурата там не се поддържа. Затова по-голямата част от този 1,5 млн. лева ще бъдат вложени точно там ", разяснява инж. Славчев.

Най-трудно за предоговаряне се оказал % на нормата на възръщаемост. В момента тя е 17%, а не както е определил регулатора КЕВР (около 10%). Аргументът на концесионера е бил, че това е заложено в главния контракт. В анекса обаче актуалната норма на възвращаемост ще е годна единствено за сегашния бизнес проект за интервала 2017 - 2021 година А по-късно, от 2022 година ще е годна нормата избрана от КЕВР.

След приключването на концесионния контракт Столична община получава всички бази данни, в това число потребителската и регистри, планува новият анекс. Двете страни Столична община и " Софийска вода " се съгласяват за новия анекс към контракта за концесия, в който се уговарят процедурите и периодите за назад предаване на активите в края на концесията.

Всички тези промени към този момент са контрактувани от работната група и след утвърждение от СОС ще се подпише анекса.

 Плащаме по-скъпата цена на водата, до момента в който съдът не реши друго
Плащаме по-скъпата цена на водата, до момента в който съдът не реши друго

Очакват представители на КЕВР в Народното събрание след 10 януари за ЕРП-тата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР