„Софийска вода“ ще вложи близо 14 млн. лева за отвеждането

...
„Софийска вода“ ще вложи близо 14 млн. лева за отвеждането
Коментари Харесай

„Софийска вода“ ще инвестира близо 14 млн. лева през 2018 г. в изграждането на канализация


„ Софийска вода “ ще вложи близо 14 млн. лв. за отвеждането на отпадъчните води и за създаване и рехабилитация на канализационната мрежа при осъществяването на капиталовата си стратегия. Това са близо 2 млн. лв. повече от средствата за тази цел през 2017 година, и с 4 млн. лв. повече от тези, дадени през 2016 година

„ Поддържането на канализационната мрежа е доста значим аспект от активността на „ Софийска вода “, въпреки за хората това да остава невидимо, тъй като се случва под повърхността на земята. През 2018 година ще влагаме близо 14 млн. лв., ще изградим нова канализация и ще продължим да поддържаме канализационната система в доста положително положение “, сподели Васил Тренев, изпълнителен шеф на „ Софийска вода “.

Предвиденото е за създаване на нова канализация, както и за рехабилитация на към този момент съществуващата. Част от канализационната мрежа в столицата е строена в края на 19 век. „ Софийска вода “ поддържа близо 1700 км канализационна мрежа и още 4000 км водопроводна.

Едни от най-важните инфраструктурни планове през тази година са построяването на канализация в кв. „ Симеоново “, в кв. „ Орландовци “ и почналата реорганизация на канал по ул. " Граф Игнатиев “ и на пл. “П. Славейков “. Предвиждат се и усъвършенствания на метан-танковете и ко-генераторите на СПСОВ Кубратово на стойност над 4 млн. лв.. Много средства са планувани и за реорганизация на канализация и тръбопровод в „ Красно село “, в „ Бенковски “, както и в други квартали на София.

Изграждането на канализационната мрежа “ става с дейното съдействие на Столична община. Съгласно спомагателното съглашение с нея са контрактувани спомагателните вложения от над 4 400 000 лв..

Екипите на „ Софийска вода “ всекидневно правят профилактика на канализационната мрежа, а графикът се изготвя въз основа на критичността на оборудванията. Редовно се прави проучване посредством сложни практики, потвърдени по света, като видео снимане посредством роботи-камери, ръчни камери, посредством създаване на компютърен хидравличен канализационен модел и други В ниските региони, където наклоните на мрежата са дребни и се натрупват наноси, честотата на превантивните действия е повишена, с цел да се избегне риск от наводнения.

„ Организацията на нашата активност главно залага на превантивната активност, тъй че канализацията да е почистена и готова за неприятно време и проливни дъждове. За разкриване на проблематични сектори в тръбите създадохме и специфичен екип за физическо проучване “, разяснява Станислав Станев, шеф " Експлоатация и поддръжка " на „ Софийска вода “.

Всъщност това е единственият сходен екип в България, който онлайн обхожда канализацията от вътрешната страна и неслучайно е наименуван „ нинджите “. Екипът за проучване на огромни колектори ревизира и снима в действително време и по този метод предотвратява бъдещи съществени пропадания, в това число на основни булеварди с натоварен трафик. Професионалистите са минали профилирано образование и са оборудвани със особено защитно облекло, защото в каналите работят във взривоопасна среда, и има риск от съществуване на рискови газове. При напредванията в канали има още една специфичност - в случай че обикновено човек се придвижва с 3-5 км/ч, в каналите това става доста по-бавно, със скорост до 500 м/ч.

Канализацията се почиства и със профилирана техника. Най-новата облага на екипа е каналопочистваща машина МАН на стойност 976 000 лева без Данък добавена стойност. „ Софийска вода “ разполага с техника и съоръжение за разчистване на системата, като с изключение на 11-те каналопочистващи машини, има и багери, камери, самосвали и други, на обща стойност близо 6 млн. лв..

Част от основните ВиК планове на „ Софийска вода “ за 2018 година:

Община

Квартал

Проект

Прогнозна стойност 2018

Статус

Витоша

Симеоново

Изграждане на Главен канализационен клон II по ул. Извор и ул. Шумако и реорганизация на водопроводи в обсега на Главен канализационен клон II, кв. Симеоново

1 450 000

в развой

Връбница

Модерно предградие

Изграждане на нова канализация и реорганизация на улични водопроводи по ул. Стефан Дуньов

580 000

ще започва

Връбница

Модерно предградие

Изграждане на канализационна мрежа и реорганизация на тръбопровод по ул. " Справедливост "

626 560

ще започва

Красно село

Център

Реконструкция на канализация и тръбопровод ул. " Георги Софийски ", ул. " Яков Крайков ", локал на бул. " Ген. Е. Тотлебен "

1 270 000

ще започва

Лозенец

Лозенец

Реконструкция на канал по бул. " Арсеналски " - безизкопна рехабилитация

270 000

ще започва

Младост

Горубляне

Изграждане на В и К инфраструктура на кв. " Горубляне " - изток, канални клонове попадащи във водосбора на Главен колектор IV

535 000

приключен

Сердика

Орландовци

Реконструкция на тръбопровод по ул. " Грънчарска " и ул. " Заводска "

270 000

приключен

Сердика

Орландовци

Реконструкция на тръбопровод ф800стом. /II-ри ринг/ по ул. „ Първа българска армия” от ул. „ Гено Киров” до ул. „ Нешо Бончев”; ф700стом. /II-ри ринг/ по ул. „ Първа българска армия” от ул. „ Нешо Бончев” до ул. „ Гарова”, и реорганизация на съществуващи и създаване на нови консумативни водопроводи в трасето на кръга

2 455 000

в развой

Сердика

Бенковски

ул. " Долна махала ", кв. " Бенковски " - нова разделна канализация и реорганизация на тръбопровод

1 423 059

в развой

Триадица

Реконструкция на канал по бул.П.Ю.Тодоров от бл. 2 до ул. " Нишава " - безизкопна рехабилитация

270 000

ще започва

Допълнителни вложения по Договор за конвенция със Столична община и трето в допълнение съглашение

Средец

Център

Реконструкция на канал по ул. " Граф Игнатиев " от ул. " Алабин " до ул. " Солунска "

260 000

в развой

Средец

Център

Реконструкция на канал по пл. " Славейков " от ул. " Г.С. Раковски " до ул. " Солунска "

180 000

приключен

Нови Искър

Курило

Изграждане на канализация и реорганизация на тръбопровод за ново ОДЗ по ул.Варна, ул.Зорница, ул.Гина Кунчева, кв.Курило, гр. Нови Искър

235 718

приключен

Младост

Горубляне

Изграждане на канализация и реорганизация на тръбопровод по ул. „ Искър “ в кв. Горубляне

130 828

приключен

Панчарево

Проект за водоснабдяване на Бистрица и Кокаляне

120 000

в предварителен интервал

Лозенец

Хладилника

Изграждане на отливен канал по ул. " Филип Кутев " в у-ка от бул. " Черни Връх " до ул. " Атанас Дуков "

2 000 000

ще започва

Средец

Център

Реконструкция на канализационен колектор по ул. " Иван Вазов " в у-ка от ул. " Г.С. Раковски " до бул. " Васил Левски "

1 500 000

в развой
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР