"Софийска стокова борса" АД (ССБ) разработва нова платформа за електронна

...
"Софийска стокова борса" АД (ССБ) разработва нова платформа за електронна
Коментари Харесай

Собствена платформа подготвя стоковата борса

"Софийска стокова борса " АД (ССБ) създава нова платформа за електронна търговия. Това заяви мениджмънтът на сдружението на постоянния си годишен брифинг. Работата е почнала от нулата, само че се се прави в съдействие с американска компания с опит в тази област. Платформата - програмен продукт, хардуер и всичко по нея, е финансирана напълно със лични средства на стоковата борса, означи изпълнителният й шеф Васил Симов. Тя е построена на модулен принцип и дава благоприятни условия за следващо надграждане. Интернет системата ще ръководи вътрешните бизнес процеси на борсата и ще предложи нови електронни услуги и достъп на брокерите и на другите заинтригувани външни лица до търговете от разстояние, както и неприсъствена търговия. Ще бъде построена и специфична зона за наблюдаване на "Софийска стокова борса " АД. Достъп до платформата ще имат всички, без значение какво е мобилното устройство, което употребяват. В момента се организират последните проби и се чака платформата да проработи от февруари.

През предходната година на "Софийска стокова борса " са осъществени покупко-продажби на стойност над 345 млн. лева, което съставлява близо една трета растеж по отношение на 2017-а, регистрираха от сдружението. Според изпълнителния му шеф Васил Симов повече са и покупко-продажбите - в края на декември те са достигнали 999 броя, което също е годишен растеж от 30 на 100. Заедно с това се поддържа и традицията на от ден на ден пазарни субекти, които избират стоковата борса за осъществяване на своите сделки като транспарантен, обезпечен и бързоликвиден открит пазар. Случилото се е изцяло разумно поради обстоятелството, че през предходната година завърши процесът на обединяване на борсовите пазари у нас, означи Васил Симов. Членовете на "Българска стокова борса " АД се причислиха към "Софийска стокова борса " АД, която се утвърди като най-крупния открит борсов пазар в България с максимален оборот, най-вече членове и брой на търгуващи медиатори и клиенти.

На борсата се търгуваха артикули в три подкръга - индустриални, хранителни и зърно. Активността на ССБ по тримесечия е била релативно равномерна, като се изключи третата четвърт, когато е регистриран най-голям оборот, най-много поради запасяването с горива за зимата. Досега най-висока интензивност в борсовата търговия се реализираше в последните два месеца на годината, само че през 2018-а тази процедура бе прекъсната. А това е знак, че пазарните играчи към този момент търгуват интензивно съвсем през цялата година.

За поредна година се утвърждава наклонността на ССБ максимален % да заема търговията с индустриалните артикули, които образуват над 96% от оборота или над 326 млн. лв.. В този сегмент имаше покупко-продажби с необятен набор горива, употребявани за битово и промишлено ползване, което утвърждава имиджа на стоковата борса като внушителен пазар за тези артикули. През 2018-а относителният дял на този подкръг продължава да пораства. В това отношение ССБ следва практиката на международните пазари, на които се търгуват така наречен индустриални борсови артикули с най-голямо приложение - енергоносители, химикали, метали и други.

Сред изненадите на 2018-а Васил Симов означи продължаващия спад на цената на петрола. Той е борсова стока, която не се въздейства от търсене и предложение, а от спорове, геополитика и политически стресове. След постоянното начало от септември стартира внезапно стесняване на котировките. През януари на предходната година междинната цена на суровия нефт на интернационалните пазари беше 67.62 $ за барел и падна през декември до 54.91 $, което съставлява намаляване от 19%, означават от стоковата борса.

По отношение на 2019-а също има някои фактори, които абсолютно ще повлияят върху интензивността на пазарните участници. Преходните ресурси при зърнените храни понижават, а една нова наклонност набира скорост - потреблението да изпреварва производството, което сега е по-слабо.

Около локалните избори, а през тази година ни чакат даже два вота, постоянно има известно мъртвило на стоковата борса. По отношение на Брексит Васил Симов разяснява, че процесът няма да даде отражение незабавно. Колкото до борсовите котировки на интернационалните пазари, съгласно него това няма да повлияе на цените, а по-скоро на количеството създадена продукция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР