Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство за отправени заплахи

...
Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно производство за отправени заплахи
Коментари Харесай

Първо в БЛИЦ! Прокуратурата нанесе тежък удар на търговците с кръв

Софийска районна прокуратура е образувала досъдебно произвеждане за отправени закани против жител, нуждаещ се от кръводаряване за собствен непосредствен. В репортаж на национална телевизия, излъчен на 30.03. 2020 година, са били изнесени данни за дейности на непознати лица в региона Националния кръвен център.

Незабавно след лъчение на репортажа, Софийска районна прокуратура, взаимно със чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи, са открили лицата, участващи в излъчения материал. В хода на следствието е била изяснена самоличността на двама от тях, отправили закани против дамата, търсеща кръв. В утринните часове на 31.03.2020 година са били открити и арестувани още шест лица, за които са налице доказателства, че са се опитвали да дават кръв против възнаграждение на нуждаещи се лица пред Националния кръвен център.

На 01.04.2020 година наблюдаващият прокурор от СРП е привлякъл към наказателна отговорност А.Р., Ц.С., К.З., М.Р., С.С., Н.С., К.К. и С.Р. за осъществено закононарушение по член 349а, алинея 2, вр. алинея 1 Наказателен кодекс (нарушаване на правила за взимане и даване на тъкани (кръв), като действието е осъществено с користна цел). Участниците в репортажа - Ц.С. и Н.С., са били привлечени в качеството на обвинени и по член 143, алинея 1 Наказателен кодекс (принуда). Всички са арестувани за период до 72 часа, след което Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за установяване по отношение на тях на мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Въпреки че обвинените не са осъждани, претекст за правене на настояването за взимане на най-тежката мярка за неотклонение е извънредно високата социална заплаха на действията на фона на усложнената епидемиологична конюнктура в страната и оповестеното изключително състояние.

Софийска районна прокуратура употребява случая да напомни, че страната се намира в изключителна обстановка, която изисква интензивност и взаимност и приканва всички жители, които имат опция да се включат в обезпечаването на нужните количества кръв и кръвни съставки за лечебните заведения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР