Софийска градска прокуратура започна разследване за разпространяваните анонимни аудиозаписи и

...
Софийска градска прокуратура започна разследване за разпространяваните анонимни аудиозаписи и
Коментари Харесай

Прокуратурата започна разследване кой е подслушвал и снимал Борисов

Софийска градска прокуратура стартира следствие за популяризираните анонимни аудиозаписи и фотоси от спалнята на премиера Бойко Борисов. Образуваното досъдебно произвеждане е по член 339а от Наказателния кодекса, оповестиха от прокуратурата. Текстът засяга осъществяването на противозаконни подслушвания и следене, и гласи, че който създава, употребява, продава или държи особено техническо средство, предопределено за мълчешком събиране на информация, без изисканото и издадено по закон позволение, се санкционира с отнемане от независимост от една до шест години. Също по този начин, в случай че противозаконните дейности в този случай са осъществени от длъжностно лице във връзка със службата му, наказването е отнемане от независимост от две до осем години.

От известието на Софийска градска прокуратура излиза наяве, че още на 26 юни е била назначена експертиза по изискани и предоставени фотоси и аудиозаписи, оповестени в уеб страниците „ Бивол “, „ Афера “,  и „ Е-вестник “. Става дума за фотосите от спалнята на Борисов, на една от които се вижда по какъв начин министър председателят спи, а други демонстрират отворено чекмедже на нощно шкафче, в което има пачки с евро и кюлчета със злато съгласно публикваните във въпросните уеб сайтове описания на фотосите. През юни се появи и запис, още веднъж публикуван анонимно от диалози с гласа на Борисов.

По преценка на екип от наблюдаващите прокурори, към почналото следствие са присъединени в допълнение и публикуван видеоматериал, оповестен в уеб страницата „ Афера “, както и аудиозапис на диалог с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи, показват от прокуратурата. Видеото още веднъж беше от спалнята на Борисов в резиденция Бояна.

По случая е разпитан някогашният към този момент шеф на НСО, ген. Красимир Станчев, а също по този начин са изискани и предоставени материали от Национална работа защита.

След правенето на назначените експертизи българската общност ще бъде осведомена за заключенията. По делото следва определяне и разпит на лица, имащи връзки към проверявания случаи.

Софийска градска прокуратура твърди, че ще продължи да осведоми българската общност за хода на досъдебното произвеждане.

Междувременно от пресцентъра на Демократична България оповестиха, че в0 13:00 ч. през днешния ден Христо Иванов ще внесе в Съдебната палата сигнал до всички прокурори посредством основния прокурор с гледище да бъдат тествани събитията към записа “Лесно е да си елементарен ”. Според известието на Демократична България достоверността на записа е била доказана от две външни експертизи и от който се схваща, " че министър-председателят упражнява въздействие върху самостоятелен регулатор, съгласува с висши представители на правосъдната власт повдигането на обвинявания на член на държавното управление и разпорежда осъществяването на инспекция на политически съперник. "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР