Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт

...
Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт
Коментари Харесай

Дадоха на съд бивш зам. здравен министър и двама директори на болницата във Враца

Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания углавен съд обвинителен акт против някогашния заместник-министър на опазването на здравето Михаил Зортев и двама шефове на болничното заведение във Враца за длъжностно закононарушение, подписване на неизгодна договорка и занемареност. 

В периода 30.12.2010 – 18.05.2011 г. Зортев е нарушил служебните си отговорности, като е издал позволения на частното лечебно заведение „ Вива Медика “ ООД – гр. Враца да прави медицински действия на територията на държавната болница „ Христо Ботев “ АД – гр. Враца за да набави за частното здравно заведение имотна полза.

Вредата от това за лечебното заведение е била в размер на 12 881 505 лв., изясняват от прокуратурата.

През този интервал Зортев в качеството си на заместник-министър на опазването на здравето бил акредитиран от министъра да подписва позволения за реализиране на лечебна активност според Закона за лечебните заведения. Във връзка с тези му пълномощия той бил зает със запознаване и изговаряне по кореспонденция, формирана по молба от шеф на частно здравно заведение в гр. Враца за издаване на позволение за практикуване на лечебна активност.

От материалите по преписката, както и в разменената с частното здравно заведение преписка било видно, че адреса, на който ще се прави активността, съответствува с този на държавната МБАЛ „ Христо Ботев “ АД гр. Враца, както и че дейностите, за които се желае позволение, дублират лечебните действия, предоставяни от държавната болница, което е в нарушаване на закона. 

Въпреки че бил осведомен както с материалите по преписката, по този начин и с наредбата на закона, Михаил Зортев на два пъти е подписал 2 бр. позволения в интерес на частната болница за реализиране на действия, дублиращи дейностите на държавната болница.

След издаването на разрешенията частното здравно заведение сключило контракти с НЗОК за оказване на болнична помощ по клинични пътеки надлежно за 2011 година и за интервала от началото на 2012 година до края на 2017 година Въз основа на по този начин подписаните контракти то получило общо от НЗОК сумата 12 881 505 лв. по осъществяване клинични пътеки. Тези доходи от НЗОК по клиничните пътеки представлявали имотна полза за частната болница.

Същевременно, защото предлаганите здравни услуги напълно дублирали тези на държавното лечебно заведение МБАЛ „ Христо Ботев “ АД гр. Враца за държавната болница настъпили обилни нездравословни последствия, изразяващи се в неполучените от НЗОК заплащания по клинични пъти.

Ако бъде приет за отговорен, Михаил Зортев може да получи наказване „ отнемане от независимост “ от три до 10 години, както и „ отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба “. Наложена му е мярка за неотклонение " парична гаранция ".

В същото време на съд е предаден и някогашният шеф на болничното заведение във Враца Владислав Иванов, който на 18 март 2009 година умишлено е сключил неизгодна договорка за ръководената от него болница, като загубата се равнява на 137 060,71 лева

Иванов е подписал контракт за дълготраен наем с частната болница " Вива Медика " ООД, като ѝ е дал за прилагане част от базата на държавната болница, при цени, доста по-ниски от нормативно избраните.

Настъпилата финансова щета е разликата сред минималната дължима наемна цена за квадратен метър според Правилника за използване на закона за държавната благосъстоятелност и цената по контракта.

Ако бъде приет за отговорен, Владислав Иванов може да получи наказване „ отнемане от независимост “ от три до 10 години, „ отнемане от право да заема избрана държавна или социална служба “ или " отнемане от право да упражнява избрана специалност или активност “.

Обвиняем по случая е и различен някогашен шеф на болничното заведение - Светозар Луканов, който в качеството си на шеф сред 22.12.2014 г. и 25.03.2015 година не е положил задоволително грижи за предоставена му работа по отношение на ефикасното разходване на бюджетните средства.

Вследствие на дейностите му за болничното заведение е настъпила щета в размер на 379 091,10 лв..

През 2014 година Луканов уведомил министъра на опазването на здравето, че за потребностите на болничното заведение е належащо незабавно закупуване на нов компютърен томограф, като в писмото си показал, че съгласно постъпвали предложения нужната сума възлизала на 784 000 лв..

В реалност обаче той не бил правил пазарни изследвания и в болница не били постъпвали предложения за такава инсталация.

След разпределяне на сумата в цялостен размер от страна на Министерството на здравеопазването Луканов разкрил процедура за социална поръчка за доставка на томографа с планирана стойност на поръчката 784 000 лв. без Данък добавена стойност.

В процедурата взели участие двама претенденти, като разликата в препоръчаните от тях цени била към 130 000 лева За реализатор е определено сдружението, показало по-високата цена, която била доста близка до посочената оптималната сума.

След подписване на контракта сдружението реализатор по силата на различен контракт упълномощило на компанията производител на компютърния томограф да извърши доставката, превоза и застраховката му. Съгласно този контракт цената на апаратурата, при закупуването ѝ от производителя, била в размер на 366 378,90 лв. без Данък добавена стойност.

Разликата сред цената на компютърния томограф по контракта за социална поръчка и действителната му пазарна стойност била в размер на 379 091,10 лв..

По този метод, откривайки процедура по публичната поръчка без авансово събиране на информация или предложения за определяне на цените, без разбор на пазарните условия и благоприятни условия за закупуване на техниката при по-изгодни условия, Светозар Луканов не е положил дължимите грижи във връзка с повереното му имущество и като директна и непосредствена последица от тази му незаконна самоувереност, последвалите обилни вреди за сдружението, показват от прокуратурата.

Ако бъде приет за отговорен, Луканов може да получи наказване „ отнемане от независимост “ в размер от три до 10 години, както и " отнемане от право да упражнява избрана специалност или активност “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР