Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт

...
Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт
Коментари Харесай

Шестима лекари на съд заради смъртта на родилка

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт против шестима лекари от две болнични заведения, които при професионална несъобразителност предизвикали гибелта на родилка. Това са доктор Лозанов и доктор Байданова - Василева от САГБАЛ " Шейново " АД и доктор Филипов, доктор Червеняков, доктор Христов, и доктор Цеков от УМБАЛСМ " Н.И. Пирогов " ЕАД, предава Българска национална телевизия.

На всеки един от тях е повдигнато обвиняване за това, че при без значение съизвършителство предизвикали гибелта на пациент, настъпила на 24.10.2011 година в гр. София, в резултат на развил се сепсис - закононарушение по член 123, алинея 1 от Наказателен кодекс.

На 12.09.2011 година, 19-годишна жена постъпила в САГБАЛ " Шейново " АД, където избрала да роди своето първо дете. Дежурен тогава бил доктор Лозанов. Било взето решение, че на дамата следва да бъде осъществено " секцио ". Операцията направил персонално доктор Лозанов. След това той пристъпил към възобновяване на направените сечения, като пропуснал обаче да в профил цялата плацента от матката. Така оставените елементи способствали за преобразяване на матката в в началото огнище на зараза и източник (входна врата) на сепсис.

Същият ден доктор Байданова - Василева била избрана за лекуващ доктор на младата жена. Още на идващия ден след раждането родилката почнала да изпитва мощни болки и неразположение. Това ѝ положение се дължало на към този момент почналия сепсис заради настъпилата зараза вследствие на " забравените " в матката част от плацента и околоплодни обвивки. Била установена прекомерно висока левкоцитоза и олевяване на кръвната картина.

През идващите дни болките и неразположението на родилката се усилвали, като тя даже колабирала. Жената съобщила всичко това на доктор Байданова - Василева. Тя се срещнала персонално с установените при този пациент индикатори касаещи телесната температура и цената на левкоцитите. Същевременно обаче не назначила на пациентката микробиологични и копрологично проучвания.

Д-р Байданова - Василева не направила вярно диагностициране на влошеното клинично положение на пациентката си. Вместо това на 16.09.2011 година, макар установените затруднения при родилката, доктор. Байданова - Василева взела решение да я изпише.

Впоследствие положението на дамата почнало да се утежнява. Тъй като при нея се открило съществуване на свободно преносима течност в корема, на 20.09.2011 година била приведена в тежко положение в УБАЛСМ " Н. И. Пирогов ". На същата дата след уголемен консилиум в УБАЛСМ " Н. И. Пирогов ", било взето решение на 19 - годишната жена да бъде осъществена диагностична лапароскопия.

Операцията направил доктор Филипов. Като консултанти на място били извикани доктор Червеняков, доктор Христов и доктор Цеков, от същото болнично заведение. Установената лапароскопска находка, императивно налагала оперативна намеса - лапаротомия в незабавен порядък. Трябвало незабавно да се в профил матката и вторично засегнатото дебело черно на потърпевшата, защото имало съществуване на тежка патология в дебелото черво, с възпалителни некротични промени и хипотетичен патогенен развой в матката. Вместо това доктор Филипов взел погрешно решение за изчаквателно държание, като по този метод той не оказал своевременна и задоволителна здравна помощ на дамата.

Всеки един от останалите трима лекари - доктор Червеняков, доктор Христов и доктор Цеков също независимо взели погрешно решение за изчаквателно държание във връзка с осъществяване на лапаротомия и персонално сложили неверната диагноза - изострен сигмоидит.

През идващите дни след лапароскопията положението на младата жена траяло да се утежнява. На 28.09.2011 година било взето решение тя да бъде преместена в " Клиника по нефрология ", към УМБАЛ " Александровска ".

Впоследствие на 07.10.2011 година на пациентката била осъществена лапаротомия, като била отстранена матката и част от дебелото черво. Въпреки положените старания от страна на медиците в УМБА " Александровска " на 24.10.2011 година, в гр. София пациентката умряла, в резултат на развил се сепсис.

Видно от направена по делото експертиза е, че в тази ситуация са налице два съществени пропуща. Първият е оставянето на плацентарни елементи в матката при осъществяване на цезарово сечение, което е причина за развиването на сепсиса. Вторият пропуск е забавянето на третата коремна интервенция със седемнадесет дни след лапароскопията. Тази последна интервенция е била осъществена към този момент при настъпили тежки многооргани патоголгични процеси в организма на 19-годишната жена и шансът да се промени неподходящия излаз е бил незабележим.

Предстои насрочване на делото от съда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР