Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт за финансова далавера –

...
Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт за финансова далавера –
Коментари Харесай

Неосъждан висшист успя да отмъкне 140 000 евро с телефонно обаждане |

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт за финансова спекулация – изтегляне от каса на сума в изключително огромни размери от банкова сметка, която е добита посредством машинация на чиновник на компания по телефона и с електронни известия.

Историята стартира на 14 юли 2015 година в испанската столица Мадрид, когато секретарката на компания „ K.S.S.E. " получила телефонно позвъняване от човек с букви Р.В., показал се за техен контрагент от Дания. Той изискал нормални информации и изпратил електронна връзка с изпълнителния шеф на компанията.

Мнимият представител изискал от секретарката по инструкции на изпълнителния шеф незабавно да преведе сумата от 140 000 евро по сметка на компания „ Л. " ЕООД ", София. Той обяснил, че сумата е нужна за заплащане на санкция, която трябвало да се заплати при започване на годината.

Секретарката повярвала, свързала се с банката и наредила поискания паричен превод. По-късно докладвала за случая и се открило, че всички позвънявания и съответната преписка са неистина и шефът на компанията не е нареждал сходно заплащане. На 15 юли 2015 година комерсиалният шеф подал тъжба за машинация в полицейския корпус Саламанка-Мадрид. Търсено е и подпомагане от посолството на Дания в София.

Фирма „ Л. " ЕООД със седалище в София се ръководи и съставлява от А. М., осъждан 9 пъти за закононарушения против собствеността.

На 14 юли 2015 година сумата от 140 000 евро постъпила по сметката на компания „ Л. " ЕООД. Наредена била посредством електронно банкиране в интерес на „ А.Г.К. " ЕООД " с посочено съображение – заплащане по фактури, които не са били издавани. Фирмата имала сметка в „ Р.Б. " ЕАД и се представлявала от П.Д. (починала през 2021 г.), известна с финансови и данъчни измами.

Обвиняемият П.К. на 51 година схванал за получените посредством машинация пари по сметката на „ А. Г. К. " ЕООД и решил да ги изтегли за себе си, възползвайки се от околните си връзки с пълномощничката. Сумата в размер на общо 271 120 лева били изтеглени от П.Д. на 15 юли 2015 година, дружно с обвинения, като последният прибрал сумата в себе си.

Средствата, предмет на прането на пари, са в изключително огромни размери, като казусът е изключително тежък, тъй като е осъществена интернационална машинация, прецизират от Софийската градска прокуратура.

Разпитани са очевидци, направени са експертизи, разпознавания, информации, осъществяване по МПП.

Обвиняемият е с чисто правосъдно минало, висше обучение и е женен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР