Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева

...
Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева
Коментари Харесай

Прокуратурата със заключение, което не е за хора със слаби нерви, за акушерката, пребила бебе

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт против акушерката Емилия Ковачева за това, че на 18 април тази година в София, за времето от 01.49 ч. до 03.12 часа, в поделение по акушерство и гинекология с активност „ Неонатология ” на УМБАЛ „ Софиямед ” ООД, в стая за интензивно лекуване и специфични грижи за новородени, направила опит съзнателно да умъртви малолетната Н.Д., родена на 14.04.2015г., която заради възрастта си се е намирала в безпомощно положение, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване. Емилия Ковачева е нанесла голям брой мощни удари с ръка и стъклено шише за хранене в региона на главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце в региона на врата му. Вследствие на нанесените удари и упражнената мощ във връзка с малолетната Н. Д. е причинно непрекъснато общо разстройство на здравето, рисково за живота, изразяващо се в причиняването на тежка черепно – мозъчна контузия и тежък мозъчен оток. Деянието е осъществено по изключително непосилен за потърпевшото бебе метод и с особена свирепост и същото въпреки и довършено, не са настъпили плануваните от закона и желаните от дееца общественоопасни последствия от това закононарушение, а точно гибелта на детето, заради оказана незабавна висококвалифицирана здравна помощ от лекари в МБАЛ „ Токуда болница София „ АД - закононарушение по чл.116, ал.1, т.4, пр.2, т.5 и т.6, пр.2 и пр.3, вр. чл.115, вр. чл.18, ал.1, пр.2 от Наказателен кодекс.

До разкриването на закононарушението се стигна след постъпване на сигнал от лекари от МБАЛ „ Токуда болница София “ АД за това, че в болничното заведение е постъпило за лекуване бебе в доста тежко положение. След осъществените медицински прегледи е открито, че детето е със счупена дясна периатална кост на главата. Констатирани били множеството кръвоизливи на срещуположната лява страна на мозъка, сочещо на извод, че детето е удряно върху главата двустранно. Установено било, че детето е душено и изрично била отхвърлена версията уврежданията да са получени от изпускане на детето, а се касае за синдрома на измъчваното дете. След проучвания била установена тежка черепно мозъчна контузия, мозъчен оток и кръвоизлив -състояния действително застрашаващи живота.

Вещите лица, изготвили заключението на направената по делото тройна съдебно- здравна експертиза са изразили безапелационното мнение, че без оказана своевременна здравна интервенция би настъпила гибелта на новороденото дете.

„ Изпълнителното действие, осъществено от упрекнатата Ковачева се изразило в опит да умъртви малолетната Никол Димитрова, като е въздействала върху витално значима част на тялото - главата на потърпевшото дете с избрана мощ, брой и интензитет, както и с корав предмет - стъклено шише до степен да причинят гибелта на новороденото дете. Осъщественото от обвинената действие се отличава с особена свирепост, като обвинената при реализиране на действието е използвала коравосърдечно отношение, гняв и садизъм, което явно проличава от продължителността на нанесения побой, броя на ударите, тяхната мощ, породените телесни увреждания на беззащитното новородено дете. В същото време осъщественото от Емилия Ковачева закононарушение се характеризира и с това, че на Н. Д. са породени изключителни болки и премеждия в резултат на упражнената мощ, като при нанасяне на увредата обвинената осъзнава, че с въздействието си върху детето му предизвиква физически премеждия. Всичко изброено по- горе сочи, че действието е осъществено от обв. Ковачева по изключително непосилен метод за потърпевшата Н.Д. “ е посочено в обвинителния акт.

По досъдебното произвеждане са разпитани 31 очевидци, направени са правосъдно здравна експертиза за породените телесни пострадвания и правосъдно психиатрична експертиза на Ковачева и видео техническа експертиза.

Емилия Ковачева е с ярка за неотклонение „ домакински арест “. Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.

Входа на следствието е изяснено с решителност, че по време на нощните си наряди на 17/18.03.2015 година, на 24/25.03.15 година, 15/16.04.2015 година и на 17/18.04.2015 година обвинената Ковачева е нанасяла побой по еднакъв метод – боричкане, удари по тялото и главата, прилепяне във връзка с други 4 новородени деца в отделението. За тези нейни действия също е ангажирана наказателната отговорност на обвинената Ковачева, като материалите за тези действия са отделени са изпратени на Софийска районна прокуратура по подготвеност и подсъдност за реализиране на следствие. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР