Софийска градска прокуратура, в рамките на надзора за законност в

...
Софийска градска прокуратура, в рамките на надзора за законност в
Коментари Харесай

Сигнали за неправилно измерване на тирове и глоби без право на обжалване на ГКПП Кулата

Софийска градска прокуратура, в границите на надзора за правда в сходство с член 145 от Закона за правосъдната власт, е разпоредила инспекция по постъпила тъжба от член на Управителния съвет на Сдружение на дребните и междинни превозвачи по отношение на данни за отклонения в тонажа при реализиране на метрологично премерване на тежестта на товарните коли. В нея се показва за налагани санкции, които следва да се заплащат на място, без право на обжалване. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София.

Предметът на инспекцията касае реда и метода на потребление на инсталирани 6 броя везни с автоматизирано деяние за премерване на моторни транспортни средства в придвижване и за премерване на осовото им натоварване. Същите са били инсталирани и въведени в употреба през 2020 година на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “ след изпълнен план за „ Реконструкция на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “.

Софийска градска прокуратура е изискала мнения от Агенция „ Митници “, Агенция „ Пътна инфраструктура “, Министерство на стопанската система, Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН), Български институт по метрология (БИМ), Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ и Сдружение на дребните и междинни превозвачи. Проведени са били и работни срещи сред институциите.

В прокуратурата са постъпили данни от осъществените инспекции със мнения на проверяващите органи и отчети от институциите, ангажирани с изясняване на обстоятелствата и събитията, с оглед експертната им подготвеност.

Въз основа на цялата показана документи, Софийска градска прокуратура е открила, че поставените кантари от вида AR-WIM, с производител ESIT, на територията на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “, не подлежат на метрологичен надзор според настоящото национално законодателство, заради което подобен не е реализиран от БИМ. Установено е било обаче липса на координиране от страна на Агенция „ Митници “ с ДАМТН и БИМ по повод закупуване на кантарите от AR-WIM, с производител ESIT, и тяхното приложение на граничните пунктове на територията на Република България.

С оглед установените разнообразни мнения на способените контролни органи, Софийска градска прокуратура е определила 30-дневен период за правене на писмени отчети по отношение на подхванатите съответни ограничения, мероприятия, законодателна самодейност и други такива дейности, с оглед законовите им пълномощия и подготвеност, за премахване на установените нарушавания и несъответствия за запазване на публичния интерес и правата на жителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР