Софийска градска прокуратура ще направи обстойна проверка чия собственост е

...
Софийска градска прокуратура ще направи обстойна проверка чия собственост е
Коментари Харесай

Прокуратурата ще проверява чия е Руската църква 3 месеца. Засега

Софийска градска прокуратура ще направи обстойна инспекция чия благосъстоятелност е храмът " Св. Николай Чудотворец " в София и земята, на която е издигнат, оповестиха на брифинг от СГП. 

" Този проблем има два аспекта - юридически и канонически. Прокуратурата няма право да се произнесе за това кой може да прави работа в храма.

Ние ще създадем инспекция за собствеността на земята и храма, дали с документите всичко е наред от наказателноправна позиция и дали са осъществени нарушавания ", разяснява зам.-градският прокурор Христо Кръстев.

Два обособени сигнала по тематиката към прокуратурата пратиха депутати от ръководещата (не)коалиция и от гражданско придвижване " Боец ", откакто съветското посолство в София затвори храма след експулсирането на съветски свещеници от ДАНС предходната седмица. Някои духовни лица, като русенският митрополит Наум, изрекоха тезата, че храмът в действителност е български, а Светият синод подреди църквата да се отвори още веднъж и прати там български свещеници.

" Всичко, което сега си приказваме, е в изискване на хипотези. Трябва да установим всички обстоятелства, с цел да преценим има ли някакво закононарушение ", посочи Кръстев.

Това ще включва условие документи по отношение на собствеността на православния храм от Агенция по вписванията, Държавния списък, Столична община, Българската православна черква и други институции. Също по този начин ще бъдат снети сведения от лица, осведомени с обстоятелства и условия, които са по предмета на инспекцията.

По закон предварителната инспекция може да е до 3 месеца и тогава наблюдаващ прокурор ще реши дали да образува досъдебно произвеждане. 
Невиждан до момента документ сочи, че земята е съветска
Документи от 19-и век, открити от Генка Шикерова от " Свободна Европа ", сочат, че Софийската община е дарила на Русия земята, върху която е издигната църквата, заяви изданието. За откриването им е помогнала доктор Надя Живкова, основен специалист в Държавен Архив - София, и шефката на читалнята Росица Зафирова.

Целта на дарението е било точно тя да послужи за градеж на черква на посолството на Русия в България.

Документите са два, първият е протокол и решение по предложение на кмета на София през 1882 г. Иван Хаджиенов.

" Руското държавно управление желае да направи една черква. Иска да му се отстъпи празното място до Руското агентство (т.е. до посолството - б. р.), тъй като могат да похарчат огромни пари. И защото не можем по никакъв начин да се отплатим на нашите освободители, та съм на мнение да му се отстъпи това право ", споделя той в съвещанието.

Предложението е признато, излиза наяве от протокола.

Вторият документ е така наречен Крепостен акт, еквивалент на днешния нотариален акт, издаден през 1898 г. С него парцелът, който е оценен на 3577 лева и 35 ст. и с величина 1175 кв. м е възложен на Руското Императорско дипломатическо агентство в България.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР