Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийска градски съд (СГС)

...
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийска градски съд (СГС)
Коментари Харесай

Шефът на БТА отива на съд за нанесени вреди на агенцията за 94 хил. лв.

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийска градски съд (СГС) обвинителен акт против генералния шеф на Българска телеграфна агенция Максим Минчев. Той е упрекнат в подписване на неизгодна договорка, с което е нанесъл вреди на Българска телеграфна агенция за близо 94 хиляди лева. 

Според прокуратурата Минчев е предаден на съд, по тази причина че в интервала от 08.02.2016г. до 10.01.2017г., в гр. София, в изискванията на продължавано закононарушение, в качеството си на длъжностно лице, умишлено е сключил две неизгодни покупко-продажби и от това са произлезли обилни вреди за Българска телеграфна агенция в общ размер 93 584,64 /деветдесет и три хиляди лв. петстотин осемдесет и четири лв. и шейсет и четири стотинки/.

Предмет на покупко-продажбите било даване на реклама и осведомителни услуги от страна на Българска телеграфна агенция против осъществена услуга за потребностите на агенцията- даване на трапезна вода на цени, надвишаващи междинните пазарни в пъти.

При избора на снабдител на минералната вода не били прилагани справедливи критерии, които да обосноват взимане на пазарноориентирано управническо решение във финансов интерес за Агенцията. Не било осъществено изследване на пазара, и не били провеждани публични поръчки, макар съществуването на предпоставките за това.

Минчев е с мярка за неотклонение „ подписка “. Ако бъде приет за отговорен може да получи наказване от една до шест години „ отнемане от независимост “ и, като съдът може да постанови отнемане от право да се заема избрана социална или държавна служба.

От организацията оповестиха за OFFNews , че по-късно на уеб страницата на Българска телеграфна агенция ще бъде оповестено известие по отношение на случая. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР