Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийска градски съд обвинителен

...
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийска градски съд обвинителен
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини шефа на БТА за неизгодна сделка за 94 000 лева

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийска градски съд обвинителен акт против генералния шеф на Българска телеграфна организация (БТА) за подписване на неизгодна договорка.
Той е предаден на съд за това че в интервала от 08.02.2016 - 10.01.2017 година, в изискванията на продължавано закононарушение, в качеството си на длъжностно лице, умишлено е сключил две неизгодни покупко-продажби и от това са произлезли обилни вреди за Българска телеграфна агенция в общ размер 93 584,64 лв..
Предмет на покупко-продажбите било даване на реклама и осведомителни услуги от страна на Българска телеграфна агенция против осъществена услуга за потребностите на агенцията- даване на трапезна вода на цени, надвишаващи междинните пазарни в пъти. При избора на снабдител на минералната вода не били прилагани справедливи критерии, които да обосноват взимане на пазарноориентирано управническо решение във финансов интерес за Агенцията. Не било осъществено изследване на пазара, и не били провеждани публични поръчки, макар съществуването на предпоставките за това, се споделя в формалното известие на прокуратурата.
На Минчев е наложена най-леката мярка за неотклонение - "подписка ". Ако бъде приет за отговорен, той може да получи присъда от 1 до 6 години затвор, като съдът може да постанови и отнемане от право да се заема избрана социална или държавна служба.
Малко след известието на прокуратурата Българска телеграфна агенция разгласява негово изказване, в което се споделя:
"Във връзка с днешна информация за формирано дело в Софийски градски съд против Максим Минчев по обвиняване, че умишлено е сключил "неизгодни покупко-продажби с компания за доставка на вода през 2016/17 година ", генералният шеф на Българска телеграфна агенция декларира: "Става дума за голямо неразбирателство, защото по този начин наречената неизгодна договорка е осигурявала гратис минерална вода за чиновниците и гостите на организацията, като бартер против реклама. По този контракт в никакъв случай не са били осъществявани заплащания и в никакъв случай не са били изразходвани публични средства ".
"Става дума за контракти с минерална вода "Хисар " - техни рекламни табла стояха в Пресклуба на Българска телеграфна агенция, за което те плащаха с бутилка. Така, години наред, чиновниците и гостите на организацията пиеха гратис. За каква вреда може да става дума, откакто не е заплатен нито един лев от организацията. Нещо повече - от няколко месеца, откакто стартира следствието, Българска телеграфна агенция към този момент няма безвъзмездна вода и бърка в изтънелия си бюджет, с цел да купува на пазарни цени ", посочи Минчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР