Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски

...
Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски
Коментари Харесай

Съдят шофьор за причинена смърт по непредпазливост

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) за закононарушение по член 343, алинея 1, б. „ в “ във вр. с член 342, алинея 1, прочие 3 от Наказателен кодекс.

Събраните от досъдебното произвеждане доказателства сочат, че на 21.03.2019 година, към 14:30 ч. в гр. София 61-годишният Д. Д. управлявал товарен автомобил на заден ход по ул. „ Инж. Иван Иванов “. В този миг на към 2-3 метра зад автомобила се намирал пешеходецът М. Д. Обвиняемият насочил автомобила обратно без да се убеди, че пътят зад транспортното средство е свободен и че няма да сътвори заплаха или усложнения за останалите участници в придвижването. Той не обезпечил друго лице, което да му алармира за възможна заплаха и не следил непрестанно пътя зад камиона. Така обвиненият Д. Д. нарушил разпоредбите за придвижване, регламентирани в член 40, алинея 1 и алинея 2 от Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП) и заради това не видял пешеходеца. Когато обвиненият Д. Д. достигнал скорост на придвижване към 10 км/ч на управлявания от него товарен автомобил, блъснал със задната централна част на камиона намиращия се зад него М. Д. В резултат на това предизвикал по несъобразителност гибелта на пешеходеца, който умрял на място, в резултат на получената тежка и несъвместима с живота съчетана контузия на тялото (черепно-мозъчна, лицева, шийна и гръдна контузии, с увреждания на анатомичните структури и вътрешни органи).

В хода на следствието са разпитани очевидци, осъществен е оглед на местопроизшествието, към него са направени схема и фотоалбум, осъществени са експертизи, приложени са голям брой информации и други доказателствени материали.

Д. Д. е със приблизително обучение, неосъждан.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително съвещание по делото.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР