Софийска градска прокуратура (СГП)е предложила на главния прокурор да внесе

...
Софийска градска прокуратура (СГП)е предложила на главния прокурор да внесе
Коментари Харесай

Прокуратурата иска свалянето на имунитета на Бойко Борисов заради Барселонагейт

Софийска градска прокуратура (СГП)е предложила на основния прокурор да внесе в Народното събрание искане да бъде свален имунитетът на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, с цел да стартира наказателно гонене против него, оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване късно във вторник вечерта.

В момента някогашният министър председател е народен представител и с цел да бъде разследван Народното събрание би трябвало да утвърди събаряне на имунитета му или той самичък да го даде.

Предложението е направено по отношение на досъдебно произвеждане, " известно в медиите като „ Барселонагейт “ , по което са събрани доказателства за осъществено от него закононарушение - пране на пари, прецизират от прокуратурата.

Става дума за следствието, обвързвано, която е обект на инспекция за възможна скица за пране на пари, по която испанските управляващи подозират връзка с Борисов. То се бави към този момент 2 години.

Според прокуратурата от събраните доказателства " може да се стигне до извода, че някогашният министър-председател е дал на трети лица добити вследствие на осъществено закононарушение средства за закупуването и наемането на недвижими парцели в чужбина ".

Междувременно във вторник вътрешният министър Иван Демердежиев заяви, че е подал сигнал в прокуратурата по при ръководството на кабинета на Кирил Петков . Тогавашният вицепремиер Калина Константинова отговори, че обвиняванията са " безусловно несъстоятелни ".

Тези две събития се случват на фона на замразените договаряния за сформиране на постоянен кабинет сред ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) поради от Национален съвет на Политическа партия, в които се приказва за чистка в службите и държавната администрация.

Заради тях президентът Румен Радев предложи на номинирания за министър председател Николай Денков за сформиране на кабинет, тъй като е " дискредитиран ".

От Политическа партия дадоха отговор, че в тези дейности прозира " намесата на Кремъл " и те са опит.

В вторник вечерта пред призидентството се организира митинг под мотото " България е парламентарна република, пълновръстен член на Европейски Съюз и НАТО и би трябвало ясно да го заявим на всички! ". Демонстрантите, към които се причислиха Кирил Петков и другият водач на Политическа партия - Асен Василев , скандират: " Радев е срам! " и " Тук не Москва! ".

Миналата седмица Бойко Борисов беше в СГП по " Барселонагейт ". Тогава юристът му Менко Менков сподели, че водачът на ГЕРБ е бил разпитан като очевидец.

" Вероятността Бойко Борисов да стане обвинен по следствието за къщата в Барселона е нулева ", сподели тогава той.

Делото „ Барселонагейт “ е част Борислав Сарафов до Висшия правосъден съвет, с който се желае освобождението на основния прокурор Иван Гешев след гърмежа край автомобила му. Сарафов твърди, че Гешев е направил закононарушение, като е оказал напън върху наблюдаващия прокурор по следствието.

В същото време самият Гешев заяви, че против него и различен прокурор е има закани. От прокуратурата прецизираха, че става дума точно за прокурора по това дело.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР