Софийска градска прокуратура разследва пренасяне на наркотичното вещество кратом с

...
Софийска градска прокуратура разследва пренасяне на наркотичното вещество кратом с
Коментари Харесай

Засякоха опасен наркотик, внесен у нас с пратки от Индонезия

Софийска градска прокуратура проверява преместване на наркотичното вещество кратом с колета от Индонезия.

В края на м. април 2020 година, на Летище „ София “, при рутинна инспекция митнически чиновници са открили пратка, пристигнала от Индонезия за адресат в България. В документите било посочено, че тя съдържа чай. Откритото в нея вещество представлявало прахообразно вещество – тънък материал, с тегло 2916,90 грама. По резултати от осъществената експертиза е било установено, че в реалност това е наркотично вещество – стрити листа на растението кратом (Mitragyna speciosa) . Активният съставен елемент митрагинин е присъщ само за това растение и на него се дължи психоактивното му деяние.

Към сегашния миг въпросната пратка не е потърсена. Извършват се дейности по следствието на изработен опит за преместване през границата на високорисково наркотично вещество.

СГП проверява и различен подобен случай, още веднъж за изпратена интернационална куриерска пратка от Индонезия, съдържаща към 2 кг от този тип дрога.

Растителният материал кратом (Mitragyna speciosa) съставлява наркотично вещество по смисъла на термините и наредбите на Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите. Самото растение е с висока степен на риск за публичното здраве, заради нездравословния резултат от злоупотребата с него, неразрешено за приложение в хуманната и ветеринарна медицина и е включено в листата към Наредбата за реда за систематизиране на растенията и веществата като наркотични.

Разследва се случай и на изходящи куриерски колета от спедитор в България до адресат в Португалия на анаболни и стимулиращи препарати. При осъществени инспекции, в офис на куриерска работа, на интернационалните колета са били открити 18 420 таблетки „ T3 liothyronine sodium 25 mg “ и 7 144 таблетки, ампули и пликчета, измежду които имало „ Testosterone Mix “ и „ Kamagra 100 mg “.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР