Софийска градска прокуратура протестира наложена глоба за мъж, избягал след

...
Софийска градска прокуратура протестира наложена глоба за мъж, избягал след
Коментари Харесай

Прокуратурата протестира глобата на избягалия от катастрофата на Чепинското шосе

Софийска градска прокуратура стачкува наложена санкция за мъж, избягал след пътен случай. Това оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 21 януари 2018 година Софийски градски съд (СГС) е наложил мярка за неотклонение „ парична гаранция “ в размер на 2 000 лева на мъж с букви Ст.М., обвинен за породено пътнотранспортно произшествие, приключило със гибел. Обвиняемият е избягал от мястото на случая.

На 19 януари 2018 година е намерено безжизнено тяло на мъж в региона на Чепинско шосе, посока Нови Искър. Установено е, че причина за настъпването на гибелта е пътнотранспортно произшествие. На идващия ден Столична дирекция на вътрешните работи задържа 24-годишния Ст.М. като причинител на действието.

Действията на столичните служители на реда са под управлението на Софийска градска прокуратура (СГП), която постановява задържане до 72 часа на причинителя и желае налагане на най-тежката мярка за неотклонение „ задържане под стража “ на Ст.М. Искането на прокуратурата не е почетено от Софийски градски съд. Първоинстанционният правосъден състав е приел, че е налице обосновано съмнение за авторството на действието, само че липсва действителна заплаха обвиненият да извърши закононарушение или да се укрие.

СГП стачкува решението като погрешно и незаконосъобразно, като смята, че осъщественото действие е с извънредно висока степен на социална заплаха. От материалите по делото се открива, че обвиненият е податлив към фрапантно неуважение на законоустановените правила за придвижване по пътищата. Той е превишил оптимално допустимата скорост на придвижване и не е съобразил опцията за случай - произшествието се е случило в тъмната част на денонощието. Събраните до този миг доказателства изрично сочат, че е налице действителна заплаха обвиненият да се укрие. Той не е спрял, с цел да окаже помощ на потърпевшия и е положил съществени старания да попречи и на други лица да окажат помощ.

Установено е, че обвиненият Ст. М. е направил опити да прикрие местонахождението на натрупа на потърпевшия и да заличи всички следи, указващи неговото наличие на мястото на случая. Според СГП, по този начин откритите по делото условия демонстрират, че заплахата обвиненият да се укрие е действителна, а не хипотетична, защото всичките му дейности след осъществяването на инкриминираното действие са били в тази тенденция.

Поради тези условия СГП внася митинг пред Софийски апелативен съд за налагане на най-тежката мярка – „ задържане под стража “, на обвинения Ст. М.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР