Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност петима лекари по

...
Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност петима лекари по
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини петима зъболекари, източили над 100 000 лв. от Здравната каса

Софийска градска прокуратура притегли към наказателна отговорност петима лекари по дентална медицина - Л.Г., Т.М., Д.Б., А.В. и Х. Б., и един от техните помагачи - Г.М., за осъществени от тях документи измами, посредством които непозволено са получили суми от НЗОК. В резултат на незаконните им дейности е била нанесена вреда на Здравната каса в обща размер над 120 000 лв., оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

Разследването е открило, че и петимата зъболекари работят в София, само че не се познават. Всички те обаче имат подписани контракти със Здравната каса и употребяват софтуерния артикул, създаден от нея за отчитане на активността им - " Хипократ ". Поради спецификата на програмния артикул стоматолозите употребили услугите на компютърния експерт Г.М. , който записал в програмата направените от тях амбулаторни листове.

През 2015 година чиновник при един от лекарите зъболекарите - Т.М., почнал да му дава здравните книжки на разнообразни малолетни от Ямбол. След това персонално му съдействал да оформя амбулаторни листове, в които се отчитало осъществяване на прегледи и дентални операции на тези пациенти.

Изготвените документи били с погрешно наличие, защото малолетните пациенти въобще не били посещавали зъболекарския кабинет. В тях служителят полагал и персонално автограф в графата за " родител " на лица .

След това тези документи били предоставяни на компютърния специалист, който от своя страна ги записал в системата " Хипократ ".

Тъй като размерът на по този начин записаните амбулаторни листове станал забележителен и надминал лимитите, избрани от Здравната каса, по самодейност на Г.М. останалите четирима стоматолози почнали да регистрират неистинските амбулаторни листове, като свои. Всички те били осведомени с погрешното наличие на тези документи, защото нито един от малолетните пациенти не бил посещавал кабинети им, както и с събитието, че документите не са подписани от законния представител на малолетните, каквото е условието на закона.

Самите документи били направени и подписани от служителя на лекар Т.М.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР