Софийска градска прокуратура прекрати досъдебните производства срещу кмета на Асеновград

...
Софийска градска прокуратура прекрати досъдебните производства срещу кмета на Асеновград
Коментари Харесай

Паднаха обвиненията срещу кмета на Асеновград

Софийска градска прокуратура приключи досъдебните производства против кмета на Асеновград доктор Емил Караиванов и основния проектант на общината. Мотивът за снемането на обвиняванията е липса на задоволително доказателства за осъществено закононарушение. Освен Караиванов са оневинени още основният проектант Костадин Атанасов, както и съсобствениците на компания „ Запрянови-03” - Георги Запрянов и Вакрил Запрянов. Прекратява се и следствието против всички останали лица, свързани с двата проблематични проблема. Единият бе за нелегално срутване на парцел и следваща процедура за нов градеж в квартал „ Метошка махала” в Асеновград, а другият - за публичната поръчка за поддръжка на шахтите в града.

Ето какво съобщи кметът на Асеновград по този мотив:

Д-р Емил Караиванов: Прекратените следствия против мен потвърдиха, че законът е над всичко

Макар и неофициална, към този момент е реалност новината, че с акт на прокуратурата са прекъснати досъдебни производства с обвинявания към мен и чиновници на общината, както и други лица, които са имали отговорности по контракти и процедури на община Асеновград. Няма по какъв начин да скрия удовлетворението си от този безапелационен акт на държавното обвиняване.

Ако би трябвало въпреки всичко да бъда и малко по-конкретен като позиция в този момент, ще кажа следното: Очевидно е, въпреки и с месеци забавяне, че обвиняванията против мен като кмет и против община Асеновград /нейни чиновници или други лица като страни по контракти за обществени действия и услуги/ са били несъстоятелни. Нещо, което знаех още при започване на това следствие. Вярвах, че истината ще излезе нескрито, по тази причина признавам, че финалът на тази неприятна история е добър и логически.

В самото прокурорско разпореждане ясно, в детайли и точно е разказано за какво се приключват обвиняванията.

Не съм юрист на самия себе си, изключително в качеството ми на кмет, по тази причина и не считам за правилно аз да тиражирам доводите на държавното обвиняване. За мен като кмет е значимо крайното решение.

Изцяло отпадат обвиняванията против всички лица, в това число и против мен самия като кмет, за проблема по така наречен нелегално срутване на парцел и следваща процедура за нов градеж в квартал „ Метошка махала”. Оказа се, че нищо от това, което бе подадено като сигнали- тъжби от асеновградчани по случая с това застрояване в квартал „ Метошка махала”, не е правилно. И това го признава прокуратурата с решението си.

Като настоящ кмет още през август бях документално известен, че прокуратурата към този момент разполага с публично писмо от Министерството на културата, съгласно което въпросният парцел НЕ попада в охраняем режим и за него не се желае в допълнение координиране.

В самото писмо се споделя ясно, че предходното мнение на Министерството на културата по този проблем е направено по неверна информация, подадена от техни чиновници. Можех да се възползвам и да оглася това събитие, само че взех решение да изчакам прокуратурата да направи преценка и да излезе с заключения и решения.

Те към този момент са факт - нямат виновност нито кмет, нито основен проектант, нито съсобствениците на компанията, на чието име е било издадено строителното позволение. Всичко е било осъществено след точно спазена законова процедура. Нещо, което аз самият знаех през цялото време.

По подобен ред стоят и напълно свалените обвинявания по процедурата за възлагане и последващото осъществяване на дейностите за поддържане на дъждоприемните шахти.

От в началото отгласените сигнали и обвинявания в този момент са отпаднали безусловно всички.

В постановлението си за преустановяване прокуратурата ясно е записала, че това се прави ПОРАДИ ЛИПСА НА ДАННИ ЗА ИЗВЪРШЕНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Няма отклонени и присвоени обществени средства, липсват данни за фиктивни действия и документи, които общината да е съставяла за тях.

Това го потвърждава следствието на прокуратурата, а не кметът на Асеновград, наблягам.

С прокурорският акт за преустановяване се показва, че отпадат и всички ограничаващи ограничения като възбрана за пътешестване и гаранции на посочените лица- доктор Караиванов, гл.архитект Костадин Атанасов, съсобствениците на компания „ Запрянови 03”, Георги и Вакрил Запрянови и други, към които е имало привличане като обвинени по двата проблема.

Не мога да спестя през днешния ден пред вас, пред асеновградчани, а и пред цялата общност обаче нещо друго.

Това явно преждевременно и непрецизирано обвиняване и разгласяване на непроверени условия нанесе сериозен удар върху община Асеновград като имидж и върху името ми като неин кмет.

Казах го още след инспекциите на ДАНС и полиция в общината от май тази година, споделих и при идващите процесуални дейности на прокуратурата по отношение на мен. Сега още веднъж ще го кажа: нося цялостна отговорност за пълномощията си като кмет, държа същото да е реалност за общинска администрация и за всички публични процедури с обществени средства. Нося обществена, а и законова отговорност за пълномощията си.

Същото би трябвало да важи и за правоохранителните институции и техните представители. Защото с един значим документ/ прокурорското разпореждане, в случая/ може да се приключи наказателно гонене, само че претърпените морални и обществени негативи не се стопяват по този начин елементарно, а от време на време оставят и тежки последици, за които няма извинения и обезщетения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР