Софийска градска прокуратура предостави подробна информация за досъдебно производство, образувано

...
Софийска градска прокуратура предостави подробна информация за досъдебно производство, образувано
Коментари Харесай

Прокуратурата обяви, че не е прекратила разследването за отравянето на Гебрев

Софийска градска прокуратура даде подробна информация за досъдебно произвеждане, формирано за опит за съзнателно умъртвяване на трима български жители - Емилиян Гебрев, Христо Гебрев и Валентин Тахчиев.
Още по тематиката
Данните са изнесени от прокуратурата след голям брой запитвания на български и задгранични медии и след позволение на наблюдаващите прокурори по член 198 Наказателно-процесуален кодекс, пристигнали след изявление на предприемача Емилиян Гебрев, че българската страна е спряла разследането за отравянето.

От известието на прокуратурата излиза наяве, че по досъдебното произвеждане в качеството на обвинени са привлечени тримата съветски жители: Георги Горшков (Georgi Gorshkov), роден през 1977 година, Сергей Павлов (Sergey Pavlov), роден през 1982 година, и Сергей Федотов (Sergey Fedotov), роден през 1973 година, за осъществените от тях закононарушения.

За тримата е открито , че на 15.02.2015 година са влезнали на територията на България през Аерогара " София " с три разнообразни полета. В хода на следствието са осъществени голям брой огледи на хотелски стаи, употребени от обвинените. Разпитани са шефове и чиновници на хотелите. Извършени са огледи и на тристайно жилище, находящо се в столицата, за което са налице данни, че е употребено от Горшков и Федотов. Извършени са огледи на паркинга, в който са налице доказателства, че е осъществено незаконното действие. Установени са и колите, които обвинените са употребили чартърен при своето пребиване в страната.

По искане на СГП тримата съветски жители са оповестени за интернационално търсене по линия на Интерпол с алена бюлетина. С оглед на събраната спомагателна информация, че тримата употребяват идентичност на лицата, както следва: за Георги Горшков - Egor Gordienko; за Сергей Павлов - Sergey Lyutenko; за Сергей Федотов - Denis Sergeev, СГП е подхванала дейности за допълнение и актуализиране на издадените към този момент Европейски заповеди за арест, както и на молбите за интернационално търсене за арест и следваща екстрадиция.

Предприети са и дейности за допълнение и актуализиране на към този момент подадената информация към Шенгенската осведомителна система и МОКП-Интерпол. Въпреки тези процесуални дейности, съществува спънка лицата да бъдат предадени на български управляващи, защото е налице юридически правилник, забраняващ изгонването на съветски жители от територията на Руската федерация в друга страна.

В хода на следствието СГП е проверила и допустимо присъединяване и на други лица, в това число и от други народности, които да са съпричастни към осъщественото закононарушение, само че данни за такива не са открити. В същото време са налице още четири други опита за нападение против Емилиян Гебрев, всичките предхождащи съответното следствие. Два от тези опити са осъществени отвън територията на България, само че Гебрев не е заявявал тяхното осъществяване.

В хода на досъдебното произвеждане българската страна неведнъж е инициирала обмяна на информация с задгранични сътрудници, включително данни за идентични случаи на отравяния, осъществявани на територията на други страни.

Категорично не дават отговор на истината изказванията, че българската страна не е подхванала дейности по търсене на експертна помощ от Организацията за възбрана на химическо оръжие.

В собствен писмен отговор от ОЗХО са показали, че още един разбор на пробите, взети от тримата потърпевши, не е нужен и това би основало казус в практиката им. Още повече, че финландската лаборатория " Верифин ", където е направена приобщената по следствието експертиза, е сертифицирана от самата ОЗХО. Експертното умозаключение на " Верифин " пределно ясно дава информация за типа вещество, с което е осъществен опитът за ликвидиране.

По досъдебното произвеждане са назначени 15 медико-биологични експертизи на разнообразни проби от потърпевшите лица и от движимости, с които същите са имали досег, за определяне на субстанцията, послужила за отравянето. От Научноизследователския институт по криминалистика и криминология на Министерство на вътрешните работи е открито, че субстанцията, употребена за действието, е фосфоро-органично съединение-хлор пирифос.

Този извод е доказан и от шефа на Финландския институт за инспекция на конвенцията на химическите оръжия " Верифин " към Хелзинкски университет, а точно, че се касае още веднъж за фосфоро-органично съединяване - диетил фосфонат /депа/, като двете субстанции са производни.

Категорично не дава отговор на истината и още едно изказване, а точно, че досъдебното произвеждане е прекъснато . Към момента на територията на страната са извършени всички вероятни дейности по следствието. Наблюдаващите прокурори, проверяващите органи и структури на Столична дирекция на вътрешните работи, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, са положили изключителни старания за събиране и инспекция на доказателствата, относими към регламентирания в Наказателно-процесуален кодекс предмет на доказване.

До разнообразни страни са изпратени претенции за интернационална правна помощ. Отговорите им се чакат, като част от тях са свързани и с определяне местонахождението на привлечените към наказателна отговорност лица.

Във връзка с всичко изброено дотук, единствената съществуваща правна опция се явява прекъсване на произвеждане на съображение член 199, алинея 1 и член 244, алинея 1, т. 1 от Наказателно-процесуален кодекс, чл.25 ал.1 т.2 и ал.2 от Наказателно-процесуален кодекс.

Алинея 2 на член 25 в Наказателно процесуалния кодекс гласи: " Наказателното произвеждане може да бъде спряно, когато се чака отговор на изпратена молба за интернационална правна помощ ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР