Софийска градска прокуратура предаде на съд шест длъжностни лица от

...
Софийска градска прокуратура предаде на съд шест длъжностни лица от
Коментари Харесай

Прокуратурата подпука 6-ма шефове от „Напоителни системи“

Софийска градска прокуратура съобщи на съд шест длъжностни лица от управлението на „ Напоителни системи “ ЕАД – изпълнителни шефове и членове на Съвета на шефовете.
На Ст. Г. е повдигнато обвиняване за това, че на 24.02.2012 г.в гр. София, в качеството си на длъжностно лице – изпълнителен шеф на „ Напоителни системи “ ЕАД, е сключил неизгодна договорка с „ Народно събрание Агро “ АД – гр. Добрич. Предметът на контракт е за консултиране за нуждата от лицензиране на „ Напоителни системи “ ЕАД като ВиК-оператор по смисъла на Закона за контролиране на ВиК-услуги. В клаузите на контракта е планувано да се съветва и процедурата по издаване на лиценз пред ДКЕВР, както и реда и изискванията за поддръжката на лицензионния режим, при съществуване на вероятно публикуван лиценз. Такъв контракт не е било належащо да се подписва, защото „ Напоителни системи “ ЕАД са били известени и от ДКЕВР, и от отрасловия заместник-министър, че следват да разработят и показват в ДКЕВР бизнес-план за развиването на активността си, заявление за одобряване на цени на услуги, които дават на сдружения, и информация за фактурираните водни количества. „ Напоителни системи “ ЕАД са били длъжни да сторят това по смисъла на Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги /ЗРВКУ/. Вместо да изпълнят законовите си отговорности, те са сключили контракт с „ Народно събрание Агро “ АД на стойност 20 000 лева, които след това са били платени. От това за "Напоителни системи " ЕАД е произлязла щета в размер на 20 000 лева.- закононарушение по член 220, ал.1 от Наказателен кодекс.
Ст. Г. е упрекнат и за това, че на 12.06.2012 година в гр. София е съставил препоръка на „ Народно събрание – Агро” АД – гр. Добрич, в която удостоверил погрешни условия. Според подписаната препоръка, „ Народно събрание Агро “ АД – гр. Добрич сполучливо е съветвал „ Напоителни системи “ ЕАД за дейностите и мероприятията, които държавното сдружение е трябвало да предприеме, с цел да бъде лицензирано като ВиК-оператор от ДКЕВР, а също и че „ НС-Агро” АД разполага с екип от висококвалифицирани експерти, което му разрешава да се оправи с поставените задания качествено и дейно, макар че на обвинения му е било известно, че към оня миг „ НС-Агро “ АД е разполагал с едно заето лице - закононарушение по член 311, алинея 1 от Наказателен кодекс.
Ст. Г. е упрекнат и за това, че в интервала от 06.11.2012 година до 13.05.2013г. в гр. София, като длъжностно лице съзнателно не е положил задоволително грижи за ръководството и стопанисването на повереното му имущество. Съгласно анекси по подписан сред „ Напоителни системи” ЕАД и „ Народно събрание Агро” АД контракт, той е подписал приемо-предавателни протоколи за резултати от осъществяването на контракта и фактурите, без регистрираната работа да e била фактически осъществена от „ Народно събрание Агро” АД. От това са последвали обилни вреди за предприятието в размер на 1 201 588,53 лева, представляващи сумите, изплатени по признатите фактури и заплатени законни лихви за веселба, правосъдни разходи и разходи по изпълнителни каузи, като сумата е в изключително огромни размери и казусът е изключително тежък - закононарушение по член 219, алинея 4, вр. алинея 3, вр. алинея 1 от НК;
На Ал. Х., като длъжностно лице - член на Съвета на шефовете на „ Напоителни системи “ ЕАД, като причинител, и в съучастничество с E. Г. – член на Съвета на шефовете, и И. П. – изпълнителен шеф, присвоил непознати пари – сумата от 69 601,29 лв., представляващи разликата сред начисленото и изплатено брутно заплащане, и полагащото се според Правилника за реда за ръководство на правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала /ПРУПДТДДУК/ заплащане. Обвиняемият е наредил да се ползва бална оценка в размер на 11 единици за трите години, вместо полагащите се за 2014 година 6 бални единици, за 2015г. - 7,125 бални единици и за 2017г. - 6 бални единици, според ПРУПДТДДУК, като присвояването е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай - закононарушение по чл.203, алинея 1, вр. член 201, вр. с член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс.
Е. Г. е предаден на съд за това, че на 23.03.2015 година в гр. София, като длъжностно лице– член на Съвета на шефовете на Напоителни системи ЕАД – гр. София, като съучастник в съучастничество с Ал. Х. – Председател на Съвета на шефовете, и И. П. – Изпълнителен шеф, присвоил непознати пари, благосъстоятелност на „ Напоителни системи “ ЕАД – сумата от 69 601,29 лева, представляващи разликата сред изплатеното брутно заплащане и полагащото се, според Правилника за реда за ръководство на правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала /ПРУПДТДДУК/, заплащане на членовете на Съвета на шефовете и Изпълнителния шеф, поверени му да ги ръководи. С Протокол от съвещанието на Съвета на Директорите от 23.03.2015 година той е наредил при определянето на сумата за хонорари на изпълнителния шеф и членовете на Съвета на шефовете на Напоителни системи ЕАД след месец ноември на 2014 година: И. П. – изпълнителен шеф, Е. Г. – член на съвета на шефовете, и Ал. Х. – Председател на Съвета на шефовете, както и Г. З. – изпълнителен шеф от 28.06.2016г., да се ползва бална оценка в размер на 11 единици, вместо полагащите се за 2014г. 6 бални единици, за 2015г. - 7,125 и за 2017г. - 6 бални единици, като присвояването е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай - закононарушение по чл.203, алинея 1, вр. член 201, вр. с член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс.
Б. В. е предаден на съд за това, че на 05.11.2013г. в гр. София, като длъжностно лице – изпълнителен шеф на „ Напоителни системи ЕАД “ – гр. София, според контракт за възлагане на ръководството от 30.08.2013г., присвоил непознати пари, благосъстоятелност на „ Напоителни системи “ ЕАД - сумата от 13 361.03 лв., представляваща разликата сред изплатеното брутно заплащане и полагащото се според Правилника за реда за практикуване на правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала /ПРУПДТДДУК/ заплащане на членовете на Съвета на шефовете и Изпълнителния шеф, поверени му да ги ръководи. Със своя заповед обвиненият наредил при определянето на сумата за хонорари на изпълнителния шеф и членовете на Съвета на шефовете: Б. В. – изпълнителен шеф, Д. И. – член на съвета на шефовете, и И. М. – член на Съвета на шефовете, да се ползва бална оценка в размер на 11 единици, вместо 6 бални единици- закононарушение по чл.201 от Наказателен кодекс.
Б. В. е упрекнат и за това, че на 27.08.2014 година в гр. София, като длъжностно лице – и.ф. изпълнителен шеф на „ Напоителни системи “ ЕАД със заповед за заменяне, присвоил непознати движимости, поверени му да ги ръководи – два портативни компютъра, благосъстоятелност на „ Напоителни системи “ ЕАД, единият на стойност 1756, 66 лева, а другият - на стойност 3200 лева Обвиняемият е издал заповед компютрите да се бракуват, без да са налице основанията за това. Вещите били снети от доклад и минали във притежание надлежно на финансовата директорка Н. Ж. и на Изпълнителния шеф Д. М.- закононарушение по чл.201 от Наказателен кодекс.
Д. И. е предаден на съд за това, че в интервала от 26.11.2013 година до 06.11.2014 година в гр. София, при изискванията на продължавано закононарушение с 4 действия, които реализират поотделно един състав на едно и също закононарушение, осъществени през кратковременен интервал от време, като длъжностно лице – Изпълнителен шеф на „ Напоителни системи “ ЕАД, умишлено сключил неизгодни покупко-продажби и от това са произлезли обилни вреди в общ размер на 2 986 355, 52 лева за „ Напоителни системи “ ЕАД, като казусът е изключително тежък. Сключените покупко-продажби са, както следва:

1. На 26.11.2013г. в гр. София, в качеството му на длъжностно лице– Изпълнителен шеф на „ Напоителни системи “ ЕАД, умишлено сключил неизгодна договорка за правни препоръки, съвещания, процесуално посланичество, макар съществуването на щатни юрисконсулти. От това е произлязла забележителна щета в размер на 40 747, 84 лева за предприятието, което съставлява – „ Напоителни системи “ ЕАД;

2. На 30.01.2014 година в гр. София, в качеството му на длъжностно лице– изпълнителен шеф на „ Напоителни системи “ ЕАД, умишлено сключил неизгодна договорка, с предмет на контракта – консултиране на работата на чиновниците в централно ръководство на възложителя по правенето на документи за присъединяване в процедури за възлагане на публични поръчки, макар съществуването на щатни чиновници в „ Напоителни системи “ ЕАД, занимаващи се с правене на документи по Закон за обществените поръчки. От това е произлязла забележителна щета в размер на 13 102, 03 лева за предприятието, което съставлява – „ Напоителни системи “ ЕАД;

3. На 30.04.2014г. в гр. София, в качеството му на длъжностно лице– Изпълнителен шеф на „ Напоителни системи “ ЕАД, умишлено е сключил неизгодна договорка с предмет на контракта – подкрепяне при проблеми с висока степен на фактическа и правна трудност, при липса на нужда от сключването му, заради съществуването в „ Напоителни системи “ ЕАД на щатни юрисконсулти. От това е произлязла забележителна щета в размер на 162 739, 78 лева за предприятието, което съставлява – „ Напоителни системи “ ЕАД;

4. На 06.11.2014г. в гр. София, в качеството му на длъжностно лице– Изпълнителен шеф на „ Напоителни системи “ ЕАД, умишлено сключил неизгодна договорка – съглашение по контракт, подписан сред „ Напоителни системи “ ЕАД и „ Народно събрание – Агро “ АД, като с подписването на съглашението задължил „ Напоителни системи “ ЕАД да заплати на „ Народно събрание – Агро “ АД, сумата от 2 769 765, 87 лв., за фактурирана, само че неизвършена и неприета работа, според клаузите на контракта, и от това произлязла забележителна щета в размер на 2 769 765, 87 лева за предприятието, което съставлява – „ Напоителни системи “ ЕАД- закононарушение по член 220, ал.2, във вр. алинея 1, във вр. член 26, алинея 1 от НК;
И. П. е предаден на съд за това, че в интервала от 15.12.2014 година до 13.06.2016 година в гр. София, при изискванията на продължавано закононарушение със 79 действия, които реализират поотделно един състав на едно и също закононарушение, осъществени през кратковременен интервал от време, като длъжностно лице– Изпълнителен шеф на „ Напоителни системи “ ЕАД, умишлено е сключил неизгодни покупко-продажби и от това са произлезли обилни вреди в общ размер на 596 784, 56 лева за предприятието, което съставлява – „ Напоителни системи “ ЕАД, като казусът е изключително тежък - закононарушение по член 220, ал.2, във вр. алинея 1, във вр. член 26, алинея 1 от НК;
И. П. е упрекнат и за това, че на 23.05.2015 година като длъжностно лице – изпълнителен шеф на „ Напоителни системи “ ЕАД – гр. София, като съучастник в съучастничество с Ал. Х. – Председател на Съвета на шефовете, и Е. Г. –член на Съвета на шефовете, присвоил непознати пари, благосъстоятелност на „ Напоителни системи “ ЕАД – сумата от 69 601,29 лв., представляващи разликата сред изплатеното брутно заплащане и полагащото се според Правилника за реда за ръководство на правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала /ПРУПДТДДУК/, заплащане на членовете на Съвета на шефовете и Изпълнителния шеф, поверени му да ги ръководи. С Протокол от съвещанието на Съвета на Директорите от 23.03.2015г. обвиненият е наредил при определянето на сумата за хонорари на изпълнителния шеф и членовете на Съвета на шефовете на „ Напоителни системи “ ЕАД след месец ноември на 2014 година: И. П. – изпълнителен шеф, Е. Г. – член на съвета на шефовете и Ал. Х. – Председател на Съвета на шефовете, както и Г. З. – изпълнителен шеф от 28.06.2016 година, да се ползва бална оценка в размер на 11 единици, вместо полагащите се за 2014 година 6 бални единици, за 2015г. - 7,125 и за 2017 година - 6 бални единици, като присвояването е в изключително огромни размери и съставлява изключително тежък случай - закононарушение по чл.203, алинея 1, вр. член 201, вр. с член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс.
По делото са разпитани 16 очевидци. Всички обвинени са с мярка за неотклонение „ подписка “. Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР